5 знака, че обявата за работа е твърде добра, за да е истина

5 знака, че обявата за работа е твърде добра, за да е истина
Източник: iStock/Guliver

След месеци на кандидатстване, писане на мотивационни писма и интервюта, нищо не е по-окуражаващо от това да видите обява за работа, която звучи като сбъдната мечта. Дори нещо повече – предлагат работата на вас! Въпреки че нямате дългогодишен опит, а пък и специалността ви е малко по-различна, те ви обещават шестцифрена заплата, възможност за работа от вкъщи веднъж седмично и командировки до Мексико, ако постигнете целите си. Звучи ви нереално? Има защо. Ето кои са 5-те знака, че дадена обява за работа не е истинска според кариерните експерти.

1.Предлаганата заплата е твърде висока

Знаете в какви граници се движат заплатите за сферата, в която искате да се реализирате. Необосновано високата заплата е признак, че работата може да не е точно такава, каквато изглежда – работно време, токсична среда и какви ли още не опции съществуват.

2. Обещават много на думи

Избягвайте компаниите, които правят устни обещания без да ги включват в договорните отношения. Почти никога не се изпълняват, а и когато няма физически доказателства, фирмата не носи отговорност.

3. Подробностите са неясни

Разни уж „дребни” неща като вашите служебни отговорности, работната среда на компанията, кога ще започнете и т.н. Не получите ли ясни отговори на тези въпроси, въобще не се захващайте.

4. Бързат да започнете

Сериозните и адекватни фирми обикновено предвиждат даден служител да започне работа между 10 и 30 дни, ако се налага да пуска предизвестие в настоящата си фирма. Ако компанията изглежда нетърпелива и иска буквално „от днес за утре” да започнете, имайте едно наум.

5. Няма официално интервю

Интервютата „лице в лице” ви позволяват да получите представа за намеренията на вашата компания и работната среда. Не се доверявайте на фирма, която е готова да ви наеме по телефона или чрез мейл. Още повече, ако трябва да сканирате и изпращате лични документи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.