50% от бежанците в Германия ще си намерят работа до 5 години след пристигането си

50% от бежанците в Германия ще си намерят работа до 5 години след пристигането си
Източник: Getty Images/Guliver

До пет години от пристигането си в Германия 50% от бежанците ще могат да си намерят някакъв вид работа. Това показват данни на Института за пазара на труда и Центъра за професионални изследвания, цитирани от Deutsche Welle.

Според информацията до края на първата половина на 2016 г. работа са си намерили 10% от бежанците, пристигнали в Германия през 2015 г., 22% от тези, дошли през 2014 г. и 31% от получилите убежище през 2013 година.

Посочва се обаче, че до голяма степен тази статистика се дължи на наемане на неплатени стажове и временна заетост. Ако тези условия не се вземат предвид, едва 5% от мигрантите, пристигнали през 2015 г., са били наети на работа до края на първата половина на 2016 г. Същото важи за 13% от тези, дошли през 2014 г. и 21% за тези, пристигнали през 2013 г.

Паралелно с това в. Suddeutsche Zeitung съобщава, че германското правителство планира да съкрати драстично финансирането си за т. нар. работни места до едно евро на час – схема за заетост на бежанци, насочена към хората, очакващи да получат статут в Германия. При нея те получават надница от едно евро на час, като съществуват ограничения за позволените работни часове седмично.

Suddeutsche Zeitung цитира министерството на труда, според което обещавани 100 000 нови работни места за бежанци ще бъдат премахнати. Също така от 2018 г. финансирането на проекта ще бъде намалено от 300 млн. евро на 60 млн. евро. Останалите 240 млн. евро ще бъдат пренасочени към увеличаване на бюджета за административни разходи на службата по заетост.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.