500 лв. глоба, ако козите ви унищожат чужда продукция


500 лв. глоба, ако козите ви унищожат чужда продукция
Снимка: БГНЕС

2676

Депутати от ГЕРБ предлагат поправка на Закона за опазване на селскостопанското имущество, с която се предвижда налагането на имуществена санкция за собствениците на животни, които унищожат чужда земеделска продукция, предаде БГНЕС.

Досега санкция се предвиждаше единствено за пастирите, но не и за самите собственици на животни - частни лица или фирми.

От 200 до 500 лв. глоба грозят собственици на кози, крави и овце, ако са допуснали животните им да влязат в чужди селскостопански земи и са унищожили земеделска продукция. При повторно нарушение санкцията скача от 600 до 1000 лв.

Според депутатите от мнозинството, настоящата законодателна уредба позволява собственици на животните-нарушители да избягват санкции, тъй като не се преследвало лицето, което е “пуснало” животните на паша. “Също така собствениците на селскостопанските животни не са достатъчно мотивирани да осъществят ефективен контрол върху пастирите на животните при паша, тъй като не носят административно-наказателна отговорност по реда на ЗОСИ към настоящия момент”, мотивират промяна на закона вносителите. Според тях промяната ще осигури повишаване на приходите на общините, чийто служители ще трябва да следят за нарушения и съответно да налагат глобите.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички