500 лв. глоба, ако козите ви унищожат чужда продукция

500 лв. глоба, ако козите ви унищожат чужда продукция
Източник: БГНЕС

Депутати от ГЕРБ предлагат поправка на Закона за опазване на селскостопанското имущество, с която се предвижда налагането на имуществена санкция за собствениците на животни, които унищожат чужда земеделска продукция, предаде БГНЕС.

Досега санкция се предвиждаше единствено за пастирите, но не и за самите собственици на животни - частни лица или фирми.

От 200 до 500 лв. глоба грозят собственици на кози, крави и овце, ако са допуснали животните им да влязат в чужди селскостопански земи и са унищожили земеделска продукция. При повторно нарушение санкцията скача от 600 до 1000 лв.

В Катар внасят крави по въздуха

Катар вече внася добитък по въздух. Заради блокадата на своите съседи, страната изпитва остър недостиг на определен...

Според депутатите от мнозинството, настоящата законодателна уредба позволява собственици на животните-нарушители да избягват санкции, тъй като не се преследвало лицето, което е “пуснало” животните на паша. “Също така собствениците на селскостопанските животни не са достатъчно мотивирани да осъществят ефективен контрол върху пастирите на животните при паша, тъй като не носят административно-наказателна отговорност по реда на ЗОСИ към настоящия момент”, мотивират промяна на закона вносителите. Според тях промяната ще осигури повишаване на приходите на общините, чийто служители ще трябва да следят за нарушения и съответно да налагат глобите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.