5000 лв. глоба при нерегистрирано жилище за гости


5000 лв. глоба при нерегистрирано жилище за гости
Снимка: БГНЕС

16983

Собствениците на апартаменти или стаи за гости, които се намират в жилищни сгради, ще трябва да предоставят на местната община преди регистрирането на обекта и писмено съгласие на поне 50% от съседите, че нямат нищо против обектът да се дава за краткосрочно наемане.

А ако изобщо не си направят труда да го регистрират, ги чакат глоби от 5000 лв. Това предвиждат поправки на Закона за туризма, внесени от група депутати от ГЕРБ между първото и второто четене на проекта за промени, пише в. "24 часа".

За такива обекти, които често се отдават под наем през електронни платформи като AirBnB, booking.com и др., през ноември шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Валери Симеонов предложиха да се категоризират като всички останали места за настаняване в България. Впоследствие за тях се реши да минат на по-лекия регистрационен режим, който се извършва от общината.

Регистрирането ще се прави от кмета или упълномощено от него лице. Ако апартаментът ще се дава под наем на туристи не от собственика, а от посредник, той трябва да представи на общината и договора или пълномощно, че представлява собственика, пише в проекта на депутатите.

Пред жилищната сграда в такива случаи трябва да има табела с данните на обекта, с които е бил вписан в регистъра. Това означава да пише името на собственика или на фирмата, телефонния номер, номера, с който е регистрирано жилището, и други подробности.

От регистрация на такива жилища се освобождават само собствениците на онези, които вече са ги категоризирали, т.е. те не трябва да променят нищо.

За неспазването на тези изисквания се предвиждат различни глоби. Собственикът на такъв апартамент или стая за гости ще бъде наказван с имуществена санкция от 5000 лв., ако не си регистрира обекта. Глобите започват от 2000 лв. и стигат до 10 000 лева, ако нарушението е повторно.

Отделно от това се предвиждат и глоби до 2000 лв. за туроператор или туристическа агенция, която сключи договор със собственик на такова жилище или стая за гости, който не е извършил регистрация.

Срокът за подаване в общината на заявление по образец за такава регистрация не е посочен в текста, но до 6 месеца от приемането на поправките трябва да бъде публикувана наредба за тази дейност и вероятно срокът ще бъде посочен в наредбата. Въпросната наредба ще се пише от туристическото министерство.

В проекта не пише нищо за другата идея на Стоянова и Симеонов - да се спира достъпът до сайтове, които предлагат апартаменти или стаи за гости, неотговарящи на изискването да бъдат регистрирани.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички