56 камери следят скоростта по магистралата Белград-Ниш


56 камери следят скоростта по магистралата Белград-Ниш
Снимка: Roads of Serbia

16086

56 камери ще следят скоростта по магистралата Белград-Ниш. Те са монтирани на 14 портала за плащане на тол такси по 230-километровата магистрала, покривайки участъци с дължина между 6 и 32 км, съобщават сръбски медии.

Четири камери на всеки от 14-те портала ще наблюдават всичките 6 ленти в двете посоки на основната магистрала в Сърбия, по която минава транзитния трафик за Централна и Западна Европа.

Камерите ще записват минаването на всяка кола, като със специален софтуер ще изчисляват средната ѝ скорост на всеки участък между пунктовете. Всеки със средна скорост над ограничението от 130 км/ч в някой от участъците, ще бъде незабавно глобен на следващия пункт за плащане. Глобите, започващи от 3000 динара (25 евро), ще бъдат налагани независимо от това в колко участъка е било нарушено ограничението на скоростта.

В момента средствата за видеонаблюдение се инсталират на аутобана, като предстои да бъдат монтирани камери на още участъци от него.

Сръбската Пътна полиция ще тества камерите през първите 2-3 месеца и след това ще реши дали да ги използва за санкциониране на шофьорите, превишили разрешената средна скорост от 130 км/ч.

Една от целите на новата система е да сложи край на досегашните "хитринки" на водачите. В момента средната скорост се измерва на входа и на изхода от магистралата, което позволява на шофьорите да увеличат скоростта, а след това да започнат да карат по-бавно в определен момент, за да свалят средната скорост и да избегнат наказанието.

Това няма как да се случи при новата подредба на камерите. Те ще могат да снимат номерата на колите при скорост до 250 км/ч със 100% точност.

"При сегашната честота на трафика магистралата Белград-Ниш не позволява на шофьорите да карат с над 250 км/ч. Дори ако някой шофира с тази скорост, той със сигурност ще се забави преди портал", каза пред агенция "Танюг" ръководителят на проекта Дарко Савич, заместник-директор по събирането на пътни такси в компанията "Пътища Сърбия".

Новата система гарантира, че вече никой няма да може да кара с над 250 км/ч, без да бъде засечен от камера. Целта ѝ е да се защитят участниците в движението и да се намалят жертвите на пътя.

"Сърбия има един от най-натоварените коридори в Европа, тъй като свързва Западна и Източна Европа. Всяка година има драстично увеличение на броя на превозните средства", отбелязва Савич, добавяйки, че сръбските магистрали са били препълнени през август 2019 г.

Новата система ще помогне и в борбата с гратисчиите, които правят какви ли не номера, за да избегнат плащането на тол такса. Десетки хиляди товарни превозни средства премахвали предпазните огради, за да излязат от магистралата и да не платят дължимата такса, застрашавайки собствената си безопасност и тази на другите водачи.

"Има случаи на хора, прегазени кучета или други животни по магистралата", подчерта Савич.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички