6 финансови грешки, които трябва да спрете да допускате


6 финансови грешки, които трябва да спрете да допускате
Снимка: iStock/Guliver

8527

Началото на годината е подходящо време както за планове и поставяне на цели, така и за отърваване от лошите навици, включително и финансовите такива. Следните парични грешки са много често срещани. Но ако искате да живеете комфортно, трябва да ги избягвате на всяка цена.

1. Живеете от заплата до заплата

Добре е да започнете да заделяте средства настрани. Това ще ви помогне както да посрещнете извънредни нужди, така и да изпълните други планирани по-значителни покупки. Всъщност заделяне на 10% от дохода е един от най-често срещаните съвети от финансовите експерти. Ако този процент ви се струва твърде голям, започнете с по-малък, но го правете редовно.

2. Не спестявате, за да подсигурите старините си

Колкото по-рано започнете да пестите, за да подсигурите старините си, толкова по-малко ще трябва да спестявате и по-лесно ще достигнете целите си. Причината за това – сложната лихва или капитализирането на спестяванията ви с времето.

3. Не приемате сериозно намаляването на задълженията си

Започнете с най-скъпите си задължения. Знаете ли, че кредитна карта с баланс от 15 355 лева и 15% средно годишна лихва означава 2 300 лева в лихви за кредитната компания всяка година? А знаете ли, че ако плащате само минималната вноска по кредитните карти, ще ви отнеме над 20 години, за да заличите задължението си?

4. Купувате нова кола

Всеки иска да кара нова кола, за съжаление не всеки може да си го позволи. Да не живеете над възможностите си е едно от основните правила за това да намерите пътя към богатството. В тази насока, обмислете добре решението да купите нов автомобил. Новите автомобили губят средно 9% от стойността си в момента в който излязат от представителството. В първите четири години, автомобилите губят средно над 40% от стойността си. Това си е една много лоша инвестиция.

5. Не си водите разчет за разходите

Това може да е критично по пътя на намаляването на текущите ви разходи. Ако не знаете за какво си харчите парите, как можете да се отървете от излишните харчове?

6. Нямате записани финансовите си цели

Липсата на финансов план се сочи от почти всички финансови консултанти, като една от основните причини за безпорядъка в личните ви финанси. Започнете следващата година с един ясно написан и конкретен финансов план, който да следите през годината дали изпълнявате.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички