6 грешки, които допускаме при използването на климатик

6 грешки, които допускаме при използването на климатик
Източник: iStock/Guliver

Летните горещини вече са тук, а спасението от тях е, разбира се, климатикът. Според сайта MakeUseOf обаче мнозина от нас не използват уреда както трябва. Ето какви са най-честите грешки.

Грешка 1: Неправилно избран климатик

Климатикът, който сте избрали, може да не е ефективен във вашия случай, защото стаята ви е твърде голяма или твърде малка.

Грешка 2: Отваряме прозорци и врати

Повечето хора не разбират как функционират климатиците. Те вкарват топъл въздух от помещението, което преминава през хладилен агент, който абсорбира топлината от въздуха. След това охладеният въздух се връща обратно в стаята, докато абсорбираната топлина се отстранява от задната част на уреда.

Ето защо климатикът трябва да бъде монтиран в затворено помещение и защо централните тела са разположени извън къщата. "Вътрешният въздух" и "външният въздух" трябва да бъдат изолирани един от друг, за да може климатизацията да работи правилно.

Грешка 3: Оставяме климатика да работи постоянно

Мнозина мислят че е много по-енергийно ефективно, ако оставят климатика им да работи през целия ден дори когато няма никого у дома им.

Ако обаче през най-горещата част от деня не сте си в къщи, по-разумно е да изключвате сутрин климатика и когато се приберете надвечер, да го включите отново. Колкото по-горещо е отвън, толкова повече работи климатикът ви и съответно консумира повече енергия.

Грешка 4: Настройватме температурата на твърде ниска стойност

Прибирате се от дълъг и уморителен ден и искате да се охладите възможно най-бързо и за тази цел настройвате температурата на твърде ниска стойност. Но това не е правилният начин, тъй като независимо от това дали в стаята е 20 градуса или 35 градуса, климатикът ви ще изпомпва с една и съща сила прохладния въздух. Настройката на температурата само показва на уреда кога да спре изпомпването на хладния въздух.

Промяната на настройката от 21 градуса на 13 градуса няма да ускори нищо. Това всъщност е по-лошо, защото климатикът ще продължи да работи дори когато температурата в стаята ви достигне идеалната за вас стойност.

 

Грешка 5: Не сменяме филтъра

Независимо от това колко чисто е в стаята ви, във въздуха има частици, които се захващат от климатика по време на работата му. За да не създадат проблем тези частици за работата на уреда, той има филтър.

Чистият филтър е от решаващо значение за оптималната ефективност на климатика. Натрупването на частици може да намали въздушния поток, принуждавайки уреда да работи по-усилено, за да издърпва същото количество въздух. В най-лошия случай замърсеният филтър може да увеличи сметката ви за енергия с до 15% и да доведе до проблеми с поддръжката на уреда.

Грешка 6: Игнорираме други топлинни фактори

За оптимално охлаждане трябва да помогнете на вашия климатик възможно най-много. Трябва да запечатате всякакви пукнатини, от които би могло да проникне топлина отвън, да пуснете дебели завеси, когато слънцето грее директно в помещението, да сложите изолация на стените, да избягвате използването на устройства, генериращи топлина, като перални, сушилни, готварски печки или фурната и така нататък.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.