6 начина да разберете дали една снимка е обработвана


6 начина да разберете дали една снимка е обработвана
Снимка: iStock/Guliver

5887

Съмнявате се, че снимките на някои от приятелите ви в социалните мрежи изглеждат твърде перфектни? Напълно възможно е да са обработени на Photoshop или друга подобна програма. Понякога подобни изображения са очевидно фалшиви, но друг път е по-трудно да се прецени. За да разберете със сигурност, използвайте тези трикове, препоръчани от Digital Trends.

1. Потърсете лоши ръбове.

Изрязването на ръбовете на даден обект е трудна работа. Увеличете мащаба на въпросната снимка и погледнете краищата на обектите. Прекалено острите или назъбените ръбове са знак, че снимката е била допълнително обработвана.

2. Намерете несъответстваща светлина.

Едно от най-трудните неща за фалшифициране, когато се обединяват две отделни изображения, е напасването на светлината. Потърсете къде падат сенките и се опитайте да забележите несъответствия. Например, ако една снимка на двама души има сенки, падащи от лявата страна на носа на единия човек, а от дясната страна на другия човек, вероятно някой от тези двамата не е бил на оригиналната снимка.

3. Не вярвайте на снимки с лошо качество.

Изображенията с ниска резолюция може да скрият признаците на фалшивите снимки, но пък е странно да попаднете на снимка с лошо качество в наши дни. С широкото разпространение на високоскоростен интернет, днес никой вече не качва снимки с такава ниска резолюция.

4. Не вярвайте на сензации.

Попаднали сте на супер снимка, която ви е докарала до лудост от ярост и сте нетърпеливи да натиснете бутона за споделяне? Поемете дълбоко въздух, преди да го направите. Целта на създателите на тази снимка е била точно тази, да я превърнат във вирусна, но споделяйки я вие ставате част от лъжата. Проучванията показват, че има по-голяма вероятност да споделяме съдържание, което ни прави ядосани или тъжни.

5. Направете проучване в интернет.

Създателите на фалшиви снимки често използват готови изображения. Те откриват снимка в интернет, правят ѝ промени и я споделят. Този факт може да ви помогне да установите фалшификацията. Трябва само да извършите търсене в Google Image с това изображение. Кликнете с десния бутон на мишката върху съответната снимка и изберете опцията "copy link" от менюто. Отидете в Google, кликнете върху "Images", за да отворите търсенето на изображения, след което кликнете върху иконата на камерата в полето за търсене. Поставете URL адреса на изображението, който копирахте. След това кликнете върху “Search by image”.

6. Вижте метаданните.

Цифровите камери вграждат "невидими" данни във файла с изображения. Въпреки че не можете да видите информацията в изображението, достъпът до нея е лесен, като използвате фоторедактор или дори безплатен онлайн софтуер. Копирайте URL адреса на изображението, поставете го в metapicz.com и натиснете “go”. Ще бъдете пренасочени към екран, съдържащ всички вградени метаданни в този файл. Създателите на фалшивите снимки често трият тези данни.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички