6 неща, които повреждат компютъра ви


6 неща, които повреждат компютъра ви
Снимка: Thinkstock

7600

Всички компютри имат ограничен живот и рано или късно те ще започнат да ни напомнят този факт: ще станат по-шумни, ще работят по-бавно, ще започнат да показват съобщения за грешки без видими причини. Но много от тези проблеми може да се избегнат изцяло с малко предвидливост и подготовка. Трябва само да се грижите за вашия компютър и да сте наясно с факторите, които могат да го повредят, пише digital.bg. А те са:

1. Лоша вентилация

Прегряването може да забави работата на компютъра, да повреди компонентите, а при лаптопите драстично да съкрати живота на батерията. Всички компютри са проектирани така, че ефективно да разсейват топлината, която се генерира чрез вентилатори и вентилационни отвори. Тези отвори обаче лесно се запушват, така че се уверете дали не сте ги блокирали по някакъв начин. Освен това, за да се предотврати прегряване не трябва да поставяте компютър твърде близо до отоплителни уреди или на слънце през лятото.

2. Натрупване на прах

Натрупването на прах също води до бързо прегряване, освен това може да попречи на движещите се части. От време на време използвайте сгъстен въздух, за да премахнете натрупалия се прах.

3. Токов удар и неочаквано спиране на тока

Токовите удари могат да причинят големи щети на компютъра. В най-добрия случай може да се стигне до незначителна загуба на данни, а в най-лошия – до повреда на дънната платка.

4. Извадени кабели

Външните кабели може да се извадят много лесно, но това може да се случи и с онези, които са вътре в кутията на компютъра. Ако имате проблеми с хардуера, струва си да пробвате дали всички кабели са правилно свързани.

5. Физическа повреда

Носенето на лаптопа навсякъде с нас, отстраняване на периферните устройства ненавреме, както ударите и разливането на течности по клавиатурата на лаптопа могат да доведат до сериозни повреди. Механичните хард дискове са особено податливи на увреждане, ето защо не трябва да премествате компютъра, докато е включен. Ударите също могат да повредят вътрешните компоненти или да причинят разхлабване на кабелите и връзките. Дори и ако разлятото питие върху лаптопа не го ‘убие‘ веднага, влагата може да предизвика ръждясване и корозия с течение на времето.

6. Софтуер

Софтуерните проблеми няма да намалят продължителността на живота на вашия компютър, но те могат значително да забавят работата му. Първо, инсталирайте всички налични актуализации за вашата операционна система и програми. Уверете се, че използвате актуален уеб браузър и се отървете от бъгавите и несигурни плъгини като Flash. Инсталирайте всички необходими инструменти за сигурност, отървете се от неизползваните програми и избягвайте прекомерната употреба на бета приложения. Освен това трябва да изчистите всички стари и ненужни ви файлове.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички