6 невероятни коледни ястия от цял свят


6 невероятни коледни ястия от цял свят
Снимка: iStock/Guliver

9114

Всеки народ има своите традиционни празнични ястия. И, разбира се, всеки смята, че неговите са най-хубави. Няма обаче нищо лошо обичаите да се разчупват от време на време и да се опитват нови неща. Ако решите да го направите, пробвайте някое от тези интересни коледни блюда.

Дания - оризов пудинг

Не можете да прекарате Коледа в Дания, без да хапнете от традиционния студен оризов пудинг със сметана, парченца бадеми и топъл черешов сос. На Бъдни вечер датчаните сервират огромна купа с десерта, но само с един цял бадем вътре. Човекът, на когото се падне бадемът, получава специален подарък.

Финландия - тестена шунка

Тестената шунка е основно ястие на коледната трапеза скандинавските страни. За нея са нужни осолена шунка, горчица, кафява захар, галета и карамфил за украса. За да се получи най-вкусната шунка, тестото трябва добре да втаса и да се изпари излишната сол.

Швеция - "изкушението на Янсен"

Твърди се, че ястието е кръстено на Пеле Янсон, оперен певец от края на 19-ти и началото на 20-ти век, ценител на хубавата храна. Рецептата е създадена през първата половина на миналия век и веднага се превръща в класика в шведската кухня. Ястието представлява касерола от картофи, херинга, лучени парчета, сметана и галета.

Канада - туртиер

В канадската провинция Квебек се консумира туртиер – пай с месо, който се изпича с твърда коричка, подобно на българската пита. В крайбрежните райони се използва месото на сьомга, което се мели, накълцва или нарязва на кубчета. Така получената плънка се поставя в тесто и се пече. Сервира се с кетчуп и пикантна плодова заливка. Ястието се яде от Бъдни вечер до Нова година.

Великобритания - пуйка със сос от червени боровинки

Пуйката е кралицата на коледната трапеза в Обединеното кралство. Класическата рецепта със сос от червени боровинки придава изключително ароматен вкус и прави птицата изключително сочна.

Чехия - картофена салата

Без нея не минава никоя Коледа в страната. Хапва се като отделно ястие, но служи и като гарнитура към други блюда. Салатата включва картофи, моркови , целина, магданоз, лук, кисели краставички, яйце. Гарнира се с неподсладено кисело мляко (или заквасена сметана), майонеза, сладко-кисели ябълки нарязани на ситно, и горчица, сол и черен пипер на вкус.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички