6 прекрасни дестинации, които не искат да ги посетите


6 прекрасни дестинации, които не искат да ги посетите
Снимка: iStock

17610

Живописни селца, райски плажове, вековна архитектура – нищо не е вечно. Особено ако е застрашено от орди ентусиазирани туристи. Затова жителите и управниците на някои от най-красивите места по света са наложили стриктни ограничения на туристическия поток. Вижте къде може да не сте желани като гост.

Чинкуе Тере, Италия


Сигурно десетки пъти сте виждали на снимки селата в пределите на резервата. Наистина са прекрасни, но наскоро властите лимитираха броя туристи, които могат да ги посещават годишно, до 1,5 млн. души. Само през миналата година посетителите са били с милион повече, тъй като много круизи включват Чинкуе Тере в програмите си. Според новите правила обаче след достигане на 1,5 млн. души, ще бъде отказван достъп до селата.

Санторини, Гърция


Също изключително популярна дестинация. Гръцките власти обаче поставиха ограничение – мястото може да се посещава от най-много 8000 души на ден. Това е с 20% по-малко от хората, които са посещавали Санторини дневно през 2015 г. Мотивът на управниците е, че така ще могат да се предоставят по-качествени услуги и да се опазва природата.

Венеция, Италия


Венеция потъва и многобройните туристи не помагат за справянето с проблема. В някои дни градът е посещаван от над 80 000 туристи. Все още не е наложено ограничение, но натискът върху властите да го направят е много голям. Гражданите повдигат темата всеки път, когато се появи нов проблем с инфраструктурата и нищо чудно скоро да не е толкова лесно да се отиде във Венеция.

Бутан


Малката азиатска държава залага повече на качеството, отколкото на количеството. Всеки турист трябва да заплаща 200 долара такса на ден, с изключение на посетители от Индия, Бангладеш или Малдивите. Всички екскурзии трябва да се запазват чрез местни туроператори, задължително е използването на локални услуги.

Исландия


Често туристите в Исландия са повече от населението. В последните години броят на посетителите се удвои и утрои, тъй като няколко нискотарифни авиокомпании започнаха да изпълняват полети дотам. Основното притеснения на страната са липсата на достатъчно места за настаняване и не особено доброто състояние на пътищата. Затова Исландия обмисля да ограничи туристическия поток, докато изгради по-добра инфраструктура.

Галапагоските острови


Тук лимитите са много строги, тъй като уникалната природа и животинско царство на островите са застрашени. Посетителите могат да ходят само в определени региони и то задължително с лицензиран придружител. Всички визити се координират внимателно и са обект на мониторинг.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички