6 разумни неща, които да направите с коледния си бонус

6 разумни неща, които да направите с коледния си бонус
Източник: iStock/Guliver

Според различни данни над половината работодатели в България раздават коледни бонуси на служителите си. Ако вие сте сред щастливците, които са получили такъв, сигурно се изкушавате да го изхарчите за удоволствия.

Има обаче и по-умни начини, по които да оползотворите тези пари (разбира се, в зависимост от това за колко пари става въпрос). Даваме ви няколко идеи.

1. Спестете ги. Ако нямате някакви много належащи разходи, е добре сумата да отиде за "черни дни". Все пак никога не се знае кога отново ще имате възможност да отделите за това.

2. Платете заем или дълг. Или поне добавете парите към тези, които готвите за целта.

3. Вложете ги в здравето си. Направете си онзи преглед, който отлагате от много време или пък някаква полезна процедура.

4. Заделете парите за някоя голяма покупка, за която спестявате, например мебел или електроуред.

5. Инвестирайте. Разбира се, тази опция се отнася за малко по-големи суми.

6. Инвестирайте в... себе си. Платете си курс за усъвършенстване на уменията, купете си книги, които ще са ви полезни, или си вземете карта за фитнес.

Като цяло експертите съветват 80% от парите от коледния бонус да отидат за такива разумни цели, а 20% да останат за удоволствия. Но отново трябва да уточним, че всичко зависи от размера на сумата. Ако тя е малка, по-добре поглезете себе си и близките си с нещо приятно за празниците.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.