6-те държави, чиито граждани купуват най-много златни накити

6-те държави, чиито граждани купуват най-много златни накити
Източник: Gettyimages

Някои хора възприемат златото като символ на власт, други - като добра инвестиция, трети - просто като красив аксесоар. В определени страни обаче ценният метал е най-голяма почит, отколкото в други,

Класация на база данни на GFMS Gold Survey, цитирана от Business Insider, показа гражданите на кои държави купуват най-много златни бижута.

6. Турция

България е на 11-о място сред най-нездравословните държави в света

България бе поставена на 11-о място в класация на държавите, чието население води най-нездравословен начин на живот...

През юли Турция внесе най-голямото количество злато, измерено на месечна база, в близо 30-годишната история на Borsa Istanbul Precious Metals Markets. Турските потребители закупуват толкова злато, колкото някои централни банки по света нямат като резерви.

5. Иран

29 неща, които ще се случат, когато кралица Елизабет II почине

Трудно ни е да си представим Великобритания без Елизабет II. За щастие 91-годишната кралица изглежда в добро здраве...

През 2016 г. Иран е петият най-голям купувач на злато. Тенденцията изглежда само ще се разраства, тъй като към края на първото тримесечие на тази година се отчита ръст от 27% в поръчките на злато, което е и 4-годишен връх в страната.

4. Обединени арабски емирства

Дубай е познат като един от световните центрове за златни бижута. Градският Gold Souk (традиционен пазар за злато) побира над 300 магазина за златни накити.

3. САЩ

Златната треска в щата Калифорния (1848 – 1855 г.) е повратна точка в историята на добива на злато. Изчислено е, че 9 на всеки 10 тона от златните залежи, намиращи се над повърхността на земята, вече са добити. Но и днес манията по златото в САЩ не е изчезнала.

2. Индия

Любовта на индийците към златото произлиза от хиляди години. Днес индийските домакинства са най-големият частен притежател на злато в света с приблизително 24 хил. тона.

1. Китай

През 2016 г. китайците са купили повече злато от САЩ и Индия, взети заедно. Това е функция на нарастващите доходи на хората в Китай. Проучвания сочват, че до 2025 г. Китай ще има дял от 4% от световния пазар на луксозни стоки, част от който са и златните накити.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.