6 въпроса, които да зададете, преди да се обвържете с бизнес партньор

6 въпроса, които да зададете, преди да се обвържете с бизнес партньор
Източник: iStock/Guliver

Подобно на брака, партньорството в бизнеса често започва с ентусиазъм и високи очаквания, но завършва със скандали и дори съдебни процедури. Важно е да знаете колкото се може повече за потенциалния ви сътрудник, преди да му се доверите. От Entrepreneur съветват първо да (си) зададете тези няколко въпроса.

1. Какво търся в бизнес партньор?

Трябва ви човек, който да внесе различна нотка в начинанието. Ако сте креативни, то се нуждаете от някой, който се вглежда повече в детайлите. Ако сте по-срамежливи, търсете някой по-уверен. Ако вие сте този с парите, ви трябва партньор с достъп до определен пазар или много връзки.

2. Какво е финансовото състояние на партньора ви?

Не е много удобно да се задават такива въпроси, но трябва да сте наясно, ако човекът изплаща кредит или голяма издръжка на бивш съпруг/съпруга, ако е задлъжнял и т.н. Големите разходи трябва да са червен флаг за вас.

3. Колко време ще може да отделя той/тя за начинанието?

Различните партньори могат да са ангажирани по различен начин, но е важно човекът да е сериозен и да дава редовно своя принос. Не искате да се окажете в ситуация, в която на хартия имате сътрудник, но на практика само вие висите в офиса.

4. Има ли нещо в личния му/ѝ живот, което ще му попречи да отделя достатъчно внимание на бизнеса?

Бременна съпруга, грижи за възрастен родител... тези неща, разбира се, са изключително важни, но ако вие търсите човек, за когото работата да е приоритет, може би трябва да се огледате още.

5. Как би реагирал партньорът в трудни ситуации?

Такива винаги ще има. Дали ще изпадне в отчаяние, яд, дали ще намери бързо решение? Опитайте се да разберете как се е държал в миналото си при подобни случаи.

6. Какво ще се случи, ако не успеете да се сработите?

Възможно е за вас да последват повече проблеми от това, отколкото от липсата на партньор като цяло. Замислете се дали все пак не е по-добре да пробвате сами да развиете идеята си.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.