6 знака, че си имате работа с нарцис


6 знака, че си имате работа с нарцис
Снимка: iStock/Guliver

5193

Хората нарциси често влизат в живота ни като шефове, приятели, дори роднини. Комуникацията с тях в повечето случаи е доста трудна и болезнена, просто защото всичко се върти около собственото им его. Ето кои са 6-те сигурни знака, че си имате работа с нарцис „под прикритие” (или не съвсем).

Те не зачитат емоциите ви

Животът на нарцисите се върти предимно около фантазиите за успех, недосегаемост и собствената им атрактивност. Липсата на емпатия е характерна черта на този тип хора. Склонни са винаги да обвиняват другите, дори когато се касае за грешки, допуснати от самите тях.

Не търпят критика

За тях не съществува понятие като „градивна критика”. Те са изключително сензитивни към забележки, свързани и с личния, и с професионалния им живот. Възможно е, когато се почувстват засегнати, да станат агресивни.

Имат нереална самооценка

Можем да кажем, че високото самочувствие е здравословно до някаква степен. Но когато то е крайно преувеличено и не добре „подплатено”, съчетано с непрекъснат копнеж от възхищение, можем да говорим за нарцистично поведение.

Предпочитат да говорят, вместо да слушат

Хората нарциси обикновено се забелязват от далеч, дори в неформална обстановка. Те са гръмогласни и не дават думата на никого от обкръжението им. Включват се във всички теми на разговор, измествайки фокуса върху себе си.

Често изневеряват

Редица проучвания доказват, че хората с твърде висока самооценка изневеряват във връзките си. Те си мислят, че партньорът им не е достоен за тях, затова продължават „търсенето”. От друга страна, понякога просто имат нужда да се почувстват желани и недосегаеми.

Унижават другите

Тези хора не могат да се похвалят с истински, дългогодишни приятелства заради факта, че постоянно унижават другите. Независимо дали става дума за отявлено заяждане или омаловажаване на чуждите успехи, нарцисите определено не понасят околните да се справят добре с живота.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички