6 знака, че сте по-добър човек, отколкото си мислите

6 знака, че сте по-добър човек, отколкото си мислите
Източник: iStock/Guliver

Добротата и нейното изразяване не са черно-бели. Разбирането за тях може да е различно спрямо личния ви морален компас. От Insider обаче посочват някои универсални признака, показващи, че наистина сте добър и стойностен човек.

1. Действията ви са плод на добри намерения и често проявявате състрадание.

"Позитивните намерения, възпирането на гнева и пристрастяващите импулси, помощта за другите, решителността, куражът, щедростта и търпението са част от показателите за доброта", пише психологът д-р Рик Хенсън за Psychology Today.

2. Вярвате, че чрез житейските предизвикателства се усъвършенствате.

Според психолога д-р Карол Дуек има два типа нагласи - фиксирана върху настоящето и фиксирана върху растежа. Втората позволява на хората да се справят по-лесно с персоналните и професионални трудности.

3. Изправяте се срещу собствените си предразсъдъци и поемате отговорност за грешките си.

Осъзнали сте, че е за предпочитане да признаеш грешките си, отколкото да твърдиш, че никога не допускаш такива. Човекът си личи повече по това как се справя в тежките моменти, а не в радостните. 

4. Подкрепяте другите, но и себе си.

Да оказваш помощ на другите придава на живота значимост, повишава самочувствието и като цяло се отразява добре на психическото здраве. Важно е обаче да не забравяте и за собствените си нужди. Това, че се грижите и за себе си, не ви прави по-малко добър човек.

5. Отговаряте на собствената си дефиниция за доброта.

Моралът не е нещо еднозначно. Действията обикновено не са само "добри" или "лоши" и мисленето за тях като такива може да ни затормози. Психолози съветват да определите пет думи, които за вас описват добрия човек (например "щедър", "внимателен" и т.н.) и да се стремите да ги проявявате като качества. 

6. Създавате здрави връзки.

Умението за създаване и поддържане на здравословни връзки е знак, че сте добър човек, защото то обикновено означава ефективна комуникация, проявяване на уважение и отговорност.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.