60 000 хора в България страдат от хранителни разстройства


60 000 хора в България страдат от хранителни разстройства
Снимка: Thinkstock

4055

60 000 души у нас страдат от хранителни разстройства, сочи неофициалната статистика. Анонимно социологическо изследване сред учениците между 13 и 19 години показва, че 5% от девойките са с анорексия. Изследването е представително за гр. София. В същото време е трудно да бъдат обхванати тези пациенти, тъй като голяма част от тях крият своето страдание, пише "Монитор".

В България пациентите с поднормено тегло се лекуват в болница и реално няма все още адекватна доболнична помощ за тези пациенти. Това е причината да се осъществи проект за информиране и превенция на риска от хранителни разстройства сред юношите и девойките, каза психологът Дафина Йотова от медицински център „Невромед“. Екипът на центъра е работил под супервизията на световноизвестния експерт в областта д-р Рикардо Дале Граве. Той е автор на нова за нашата страна високоинтензивна програма за лечение на тежки хранителни разстройства, базирана на когнитивно-поведенческата психотерапия. По тази програма българските лекари са работили и със съдействието на норвежки партньори от градовете Осло и Берген.

Много важно е обществото, младежите, родителите и възрастните, страдащи от това нарушение, да преодолеят стигмата на хранителните разстройства“, казват специалистите. Според лекари срамът от заболяването е честа причина за отхвърляне на диагнозата или смущение и нерешителност да се потърси специализирана помощ. Засегнатите често отказват да приемат, че има някакъв проблем, а подценяването му може да се окаже фатално. Всъщност различните видове хранителни нарушения са болести като всяка друга. Те са лечими, стига да се предприемат адекватни мерки.

Припомняме, че хранителното разстройство е общо наименование, под което се крие мигриране между няколко диагнози - от анорексия до булимия или друг вид нарушение. В последно време се регистрира спадането на възрастта, в която може да се появи хранително разстройство.

Анорексия нервоза е сериозно, потенциално животозастрашаващо хранително разстройство, което се характеризира с това, че човек се подлага на гладуване и постига значима загуба на тегло. Това заболяване показва един от най-високите проценти смъртност спрямо всички останали психично-здравни състояния. Анорексия нервоза обикновено започва в ранно или късно юношество.

Булимия нервоза е сериозно, потенциално животозастрашаващо хранително нарушение, което се характеризира с цикъл на безконтролно преяждане и компенсаторни поведения като самопредизвикано повръщане, извършено, за да отмени или компенсира ефектите на преяждането. Тя често е свързана със симптоми на депресия и промени в социалното адаптиране. Орторексия нервоза започва като едно невинно намерение да се яде по-здравословно, но орторексиците стават фиксирани върху качеството и чистотата на храната. Тя води до социална изолация и строги ограничения, които ограбват техният живот.

Мегарексията е малко известно хранително разстройство, обратното на анорексия и булимия, т.е. склонност към преяждане с цел натрупване на телесна маса. В тази посока и е едно от по-малко известните хранителни разстройства Хиперфагията (или полифагията) представлява сериозно хранително нарушение, дефинирано като неконтролируемо, неустоимо системно преяждане, което в повечето случаи не е провокирано от глад.

Последните статистически данни сочат, че шест процента от мъжете, които се занимават с бодибилдинг програми, страдат от мегарексия.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички