60 електромобила за споделено пътуване вече обслужват столичани


60 електромобила за споделено пътуване вече обслужват столичани
Снимка: Деница Райкова

4597

Услугата за споделено пътуване в София Spark вече има 60 електромобила, които обслужват жителите на столицата. Регистрациите пък са над 10 000 само пет месеца след навлизането ѝ у нас. Това съобщи Стефан Спасов, изпълнителен директор на Spark, на събитие в столицата.

По думите му София е първият град по нашите ширини с услуга за споделена мобилност, използваща електромобили, и градът е приветствал иновацията.

"Целите ни са до края на годината да имаме 100 коли и 20 000 регистрации. А през следващата - над 200 коли и 40 000 регистрации", допълни той.

В момента от 60-те действащи коли 57 са модел Volkswagen E-Up, а три са Nissan e-NV 200.

По думите на Коста Чолаков, изпълнителен директор на ДЗИ - компанията, която застрахова автомобилите за споделена мобилност, Spark са създали един нов свят.

"Ние искаме да подпомогнем този свят. Като цяло въвеждаме и редица нови дигитални услуги - например започнахме да използваме дронове при огледи на щети, особено в земеделието. Изчислихме, че миналата година от дигитални услуги сме успели да спестим 700 000 листове хартия", допълни той.

ДЗИ увеличава услугите, които предлага онлайн през портала e.dzi.bg. Делът на реализираните продажби онлайн е висок – 36% от поисканите оферти онлайн са се превърнали в полици. Известяването и проверката на статуса на щетата пък са най-често използваните услуги онлайн. За една година клиентите са проверили 12 000 пъти статуса на щета през електронната платформа. Допълнително улеснение за клиентите е, че екипът на ДЗИ и посредниците завеждат щети, като ги заснемат с мобилни устройства.

Изпълнителният директор на "Порше БГ", които са доставили електрическите Volkswagen E-Up , Маркус Тацер пък заяви, че увеличаването на хората в градовете създава сериозни проблеми с трафика в целия свят. "Искаме да сме част от решението на този проблем и да сме компанията, която прави хората мобилни във всяко отношение. Благодарение на проекта със Spark се превърнахме в лидер в продажбите на електромобили в България", каза още той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички