60% от младите хора в Босна и Херцеговина са безработни

60% от младите хора в Босна и Херцеговина са безработни

Повече от 60% от младите хора в Босна и Херцеговина са безработни и повечето от тях гледат на страната, в която са родени, като на среда, която трябва да се напусне завинаги. Това пише изданието „Политика“, цитирано от БГНЕС.

За това свидетелстват дългите опашки на млади хора пред посолствата в Сараево и Баня Лука.

Според проучването, проведено с подкрепата на германската фондация „Фридрих Еберт“, в Босна и Херцеговина, всеки пети млад човек търси работа повече от пет години, а повече от половината търсят работа повече от две години.

Проучването, което включва млади хора на възраст между 14 и 29 години, сочи някои други катастрофални факти - почти 19% от младежите в Босна и Херцеговина не са прочели нито една книга в живота си, 41% от тях никога не са били в чужбина и повече от 50% от децата от бедни семейства имат само основно образование.

Данните, които най-добре илюстрират основните характеристики на начина на живот на младите хора в Босна и Херцеговина, показват, че повечето от тях използват социалните мрежи като основен източник на информация, на базата на която те формират своята позиция за определени социални и други събития. Телевизия рядко се гледа и вестници изобщо не се четат.

След войната Босна и Херцеговина е напусната от 150 000 млади хора. Само през 2015 и 2016 г., според някои неправителствени и международни организации, страната е останала без около 80 000 от своите граждани, предимно млади хора.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.