60% от младите висшисти у нас работят нещо, което не изисква висше образование


60% от младите висшисти у нас работят нещо, което не изисква висше образование
Снимка: БГНЕС

3937

Младите хора с висше образование са сред хората, които имат най-ниски нива на безработица – малко над 3%. През последните 2 десетилетия обаче се наблюдава друг феномен, който все още не е привлякъл достатъчно вниманието на изследователите, макар че много остро се усеща от младите хора. Това заяви проф. Пепка Бояджиева пред националното радио. 

Става дума за това, че голяма част от младите хора, завършили висше образование, работят професии и заемат длъжности, които не изискват висше образование.

Явлението се наблюдава във всички европейски страни и е по-силно изразено в Испания, Естония, Ирландия и Великобритания.

"Според данните на Рейтинговата система на висшите училища у нас, около 60% от младите хора, които завършват висше образование през последните 5 години, са заети на длъжности, които не изискват висше образование. Това наистина е един много голям процент. Той обаче е различен в зависимост от специалността, която е завършена, а също и в зависимост от това къде е завършена. Днес все повече има значение не само какво учиш, а и къде завършваш", каза професорът.

Бояджиева акцентира, че преди да изберат кариера, е полезно за младите да се поинтересуват от нуждите на пазара на труда в населените места, където смятат да се устроят.

Положителното е, че с времето процентът на хора, които не работят по специалността, намалява в следващите години на професионалната им реализация.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички