7-8 месеца ще трябват за случая "Арабаджиеви", Пеевски го проверяват само по документи


7-8 месеца ще трябват за случая "Арабаджиеви", Пеевски го проверяват само по документи
Снимка: БГНЕС

3394

Тепърва започваме работа. Това заяви ръководителят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който обаче веднага посочи, че с тяхна помощ било установено имуществото на семейство Арабаджиеви.

Георгиев изрази съжаление, че не можело КПКОНПИ да наложи предварително обезпечение, а трябвало първо да докаже несъответствие. Не по-рано от 7-8 месеца ще трябват да се разкрие всичко, ще трябва да падне и банкова тайна, обясни ръководителят на КПКОНПИ, който каза и, че същото било в случая с Миню Стайков. За разлика от прокуратурата обаче ние можем да отнемаме имущество от активи от юридически лица, но пък държавното обвинение можело по-бързо да действа със запор.

Попитан изрично от Нова телевизия дали това няма да разруши бизнеса на някого, ако не бъде открито нищо, Георгиев не отговори директно.

По казуса "Десислава Иванчева" Георгиев отново изрази съжаление, че комисията му не можела да участва във фактическата операция по ареста – ако можело комисията да арестува, нямало да има толкова теч на информация. Течали обаче проверки. А по искането на КПКОНПИ за запор на имущество и активи за 2,2 млрд. лева на банкера Цветан Василев Георгиев се оплака, че съдът ги е спрял неоснователно със запитване и така се пречело на процеса на гражданска конфискация, защото ставало въпрос за дело за пари и имущество, а не за конкретното лице.

На въпрос дали всичко на Цветан Василев е незаконно, а при Делян Пеевски е законно, Георгиев отговори, че Пеевски бил проверяван само по документи. Трябвало да има повдигнато обвинение, за да се проверява по същество, както било в случая с Цветан Василев. Същото би било, ако КПКОНПИ тръгне да проверява сделката за ТЕЦ "Варна", който мина в ръцете на Ахмед Доган – щяло да се проверява по документи, освен ако няма официално обвинение срещу Доган.

За финал Георгиев потвърди, че щяло да има сериозна проверка за 148 лица, които е трябвало да подадат публична декларация за имуществото си, тъй като са длъжни по закон. Сред тези хора обаче нямало нито един депутат, имало само един бивш – ставало основно въпрос за кметове, общински съветници, главни архитекти и директори на държавни и общински здравни дружества. Имало обаче проверки на депутати по сигнали – включително от ГЕРБ, от ДПС, от БСП. Въпросът е дали ще съберем достатъчно данни, за да ги предадем на прокуратурата, заяви Георгиев.

А ако има сигнал срещу премиера – проверихме министър-председателя заради сигнал за конфликт на интереси от депутати от опозицията, тъй като Борисов правел реклама на фирма по време на футболен мач. Нямало обаче нищо, защото Борисов всъщност не бил на работа, тъй като не получил пари за участието си в мача, т.е. няма неправомерно действие по време на служба.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички