7 изумителни факта за страха


7 изумителни факта за страха
Снимка: iStock

20529

Казват, че страхът ни поддържа живи. Човешкият мозък има специализирани центрове, гени, неврони, които предизвикват тревожност, която пък е свързана с прилив на адреналин в организма. И всичко това с едничката цел да бъде стимулирано чувството ви за самосъхранение. Вижте 7 малко известни фактa за страха, подбрани от Listversе.

1. Страхът е кодиран в човешките неврони. По време на силна уплаха много от хората имат сходни симптоми, които сигнализират за техния страх - неподвижност, учестено дишане, засилен сърдечен ритъм и др. Всички те се дължат на един мистериозен орган, намиращ се в мозъка, който е с размерите на орех и се нарича амигдала. Учени доказват, че определена група неврони вътре в амигдалата са програмирани да запаметяват спомените за страшни преживявания и да алармират на организма при появата на сходни сигнали за опасност в бъдещето. Освен това този орган потиска всички останали дейности на мозъка по време на опасност, за да се фокусира той върху намиране на решение за справяне с потенциалната опасност.

2. Предава се по наследство. Изследователи обучават лабораторни мишки да асоциират аромата на черешов цвят с токов удар. Впоследствие този страх се предава и на поколението на въпросните мишки. Малките мишлета никога не били преживявали токов удар, но изпитвали страх, когато усетели аромат на череши. Учените обясняват това с епигенетиката, която променя генетичния код, активира и деактивира някои гени, в зависимост от влиянието на околната среда или опита на индивида.

3. Резервен център на страха. Тъй като това чувство е ключово за оцеляването на човека, природата се е погрижила да има резервен план, ако нещо се случи с амилагдата, а именно, създала е резервен център за страх в мозъка. Учените откриват, че когато има проблем с функциите на основния страхов център, дейността му се поемат от т.нар. „ядрени легла“. Лошото е, че ако по някаква причина и двата центъра се активират, това може да доведе човек до истински пристъп на паника и неоснователни паранои.

4. Любовта лекува страха. В мозъка на човек се произвежда един хормон, наречен окситоцин. Той е много присъщ за нежната половина на човечеството, тъй като именно това е хормонът, който кара майките да се жертват за децата си, без да се замислят и за миг за собствения си живот. Той е отговорен и за притъпяването на чувството на паника и стрес по време на раждане, което доказва, че любовта е по-силна от страха.

5. Страхът изкривява реалността. Изследване доказва, че чувството на уплаха може да изкриви реалните размери на опасността, пред която сме изправени. Шокът може да ни накара да си мислим, че нещата са по-зле, отколкото са в действителност. Така например, хора, които се страхуват от насекоми, са склонни да виждат животните по-големи, отколкото са наистина. Други, които се плашат от високо, не могат да преценяват реалната височина, на която се намират и т.н. Страхът изкривява зрителните, слуховите, пространствените и други човешки възприятия. Много хора имат усещането, че времето се забавя в стресови ситуации. В този случай това е деформация на паметта, защото амигдалата пази спомените за предишни подобни преживявания и при повторение наслагва всички тези спомени, които създават илюзия за по-голяма продължителност на случващото си.

6. Сънят лекува страха. Науката все още няма обяснения за това, но по някаква причина сънят намалява чувството на тревожност. Учени провеждат изследвания, в които показват две страшни лица на две групи хора. След това едната група преспива няколко часа, а другата не. При повторните тестове със страховитите изображения, в мозъка на хората, които са спали, се отчитат сигнали за уплаха само при вида на едно от двете изображение, което означава, че страхът не е изчезнал напълно, но е намалял наполовина. При втората група няма промяна в реакциите, въпреки че е минало известно време.

7. Голяма доза страх може да доведе до фатален изход. Думите “умрях от страх“ могат да имат по-буквално значение, отколкото предполагате. Наистина можете да бъдете уплашени до смърт. Ако мозъкът ви усети заплаха, която е свързана с физическото ви оцеляване, неговата ответна реакция е да подготви тялото ви за физическа отбрана. Това от своя страна изисква по-ускорена работа на сърцето, което може да предизвика състояния като понижаване на кръвното налягане, загуба на съзнание и в крайна сметка дори до смърт.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички