7 лекари от "Детска травматология" в "Пирогов" са подали заявления за напускане


7 лекари от "Детска травматология" в "Пирогов" са подали заявления за напускане
Снимка: БГНЕС

3565

Изключително ми е мъчно. Напускам, защото не съм съгласен с това, което се случва в „Пирогов” и конкретно промяната на плана за ремонт на детските клиники. Това заяви д-р Атанас Кацаров, който разбуни духовете с емоционално писмо и оставка.

Конфликтът е, че работата се разбива напълно – от детска травматологична клиника до кърмаческо отделение. Разхвърляни сме на четири различни места, възможно най-далеч от спешните кабинети. Трябваше да стане много по-просто – първо се ремонтира половината сграда, а клиниките са в другата половина. След това се прави обратното, даде своето решение Кацаров.

Проф. Балтов не е работил с деца и не знае за какво става дума – по този начин пациентите няма как да бъдат контролирани. Не може децата да са на едно място, а ти да търчиш по коридорите, подчерта Кацаров. Той престави пред Нова телевизия десетина заявления за напускане на негови колеги, включително 7 лекари от общо 11 работещи в „Детска травматология” в „Пирогов”. Държа заявленията, неподписани, защото ги репресират тези хора, добави д-р Кацаров.

За пореден път лекарят подчерта, че сметката за смяна на кабели и боядисване е твърде висока – около 70 000 лева. Единственият начин да запазя клиниката е да си тръгна, емоционално завърши лекарят. Той изрази и съмнение, че служебният премиер Огнян Герджиков нарочно е действал в негов ущърб, дори и кариерно - не му е позволил да получи по-висока степен.

Никой не е искал от д-р. Кацаров да си подава оставката. Това, което той прави, не мога да си го обясня – един добър специалист, търсен от пациентите, да си тръгне, заяви новият шеф на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Той видя в оставката атака срещу себе си, защото тя била обявена още преди реално да встъпи в длъжност. Проф. Балтов обаче подчерта, че молбата за напускане на д-р Кацаров не била придвижена и добави, че го поканил да говорят, но Кацаров не е пожелал.

Може би има неудобство – с прехвърляне на детска клиника към такава за възрастни, но никой не говори за закриването ѝ, става въпрос за временно положение, увери проф. Балтов. На въпрос на БНТ дали детското отделение „е разхвърляно на пет места”, новият шеф на „Пирогов” посочи, че на последните четири етажи на болницата са отделени стаи, за които е ясно, че са за деца. В крайна сметка и като правим ремонт вкъщи, се съобразяваме – всички се събираме в една стая, добави Балтов.

Не е нормално когато се прави ремонт на два етажа, едно цяло крило да остане недовършено – така Балтов отговори на въпрос дали става въпрос за козметичен ремонт, заради който детската клиника се мести. Той обеща и увери, че ремонтът няма да повлияе на плановите операции, макар че някои може да бъдат забавени.

Малко преди 8:00 часа сутринта пред „Пирогов” се събраха родители, които изразиха подкрепата си за д-р Кацаров.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички