7 любопитни факта за Стивън Хокинг


7 любопитни факта за Стивън Хокинг
Снимка: Getty Images / Guliver

8733

Стивън Хокинг без съмнение е един от най-брилянтните учени на нашето време. Поставян е наравно с Албърт Айщайн. Печелил е всички престижни научни награди с изключение на Нобеловата за физика. Постигнал е успехите си, въпреки че страда от амиотрофична латерална склероза – заболяване, което му е отнело способността да контролира почти всяка част от тялото си.

Хокинг е наистина изключителен. Затова решихме да Ви запознаем по-подробно с неговата личност, представяйки интересни факти от живота му.

1. Рожденият ден на Хокинг е на доста любопитна дата

Ученият е роден на 8 януари 1942 г. - точно 300 години след смъртта на Галилео Галилей, един от най-великите астрономи, физици и математици в историята.

2. Произхожда от бедно семейство

Днес Хокинг притежава 20 млн. долара. Когато е бил малък обаче, семейството му е било затруднено финансово. Дори не са имали възможност да си купят кола и използвали старо лондонско такси.

3. Учил е в девическо училище

Вярно, било е за кратко, но сигурно е било доста некомфортно за малкия Стивън. Причината да го пратят в такова школо отново била финансова – просто било по-евтино.

4. Занимавал се е с гребане

Преди да го събори болестта, Хокинг е бил много активен. Като студент в „Оксфорд“ той дори е част от отбора по гребане. Обичал е и да танцува.

5. Често се появява във филми и сериали

Хокинг е участвал в епизоди на „Семейство Симпсън“, „Стар Трек“, „Теория за големия взрив“, сниман е в реклами и във филми на научна тематика.

6. Подкрепя евтаназията

Хокинг признава, че е обмислял да се самоубие заради тежката си болест. Затова и подкрепя идеята болни хора да имат избор дали да продължат да живеят или да им бъде помогнато да умрат.

7. Вярва в извънземни

Физикът е убеден, че някъде във вселената живее извънземна раса, която е по-развита от човешката. Той също така е изразявал опасения, че тя може да нападне Земята.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички