7 начина да намалите изразходването на мобилни данни


7 начина да намалите изразходването на мобилни данни
Снимка: iStock/Guliver

2636

Понякога се увличаме в употребата на смартфоните си и не забелязваме изразходвания мабилен трафик. Има обаче няколко трика, чрез които можете да намалите използването на мобилни данни за Android. Ето какви са те според сайта Android Pit.

1. Компресирайте страниците в Chrome

Опцията Data Saver компресира уеб страниците, преди да ги заредите във вашия браузър. Стартирайте Chrome, натиснете иконата с трите точки в горния десен ъгъл, отидете в Settings и след това изберете „Data Saver“.

2. Компресирайте видео клиповете в Opera

Приложението Opera for Android има много полезна опция за видео компресия, която ще ви е от полза, ако често гледате клипове на смартфона си. От приложението отидете в Settings > Data savings и сложете отметка до „Video compression“.

3. Отървете се от Facebook приложението

Феновете на Android добре знаят, че Facebook приложението е сред най-големите потребители на данни, да не говорим за бързото източване на батерията. Така че защо да не го замените с някое по-малко взискателно? Може да опитате опростеното уеб приложение Tinfoil for Facebook за достъп до Facebook мрежата.

4. Ограничете фоновото потребление на данни

Отидете в Settings > Data usage > Restrict Background Data или за индивидуални приложения в Settings > Apps. Можете също така да промените настройките за синхронизиране на услугите на Google в Settings > Accounts > Google > изберете акаунта и след това махнете отметката на услугите, които не искате да се синхронизират автоматично.

5. Забранете автоматичното актуализиране на приложения

Ако сте избрали настройка за автоматичното актуализиране на приложенията, но искате да намалите използването на мобилни данни, ще трябва да се откажете от това удобство. За да проверите дали опцията е активирана от Play Store приложението, отидете в Settings и най-отгоре ще видите Auto-Update Apps. Докоснете тази опция и се уверете, че тя е настроена на „Do not auto-update apps“ или на „Auto-update apps over Wi-Fi only“. За да управлявате отделните приложения, отидете в My Apps, изберете приложение и проверете дали е махната отметката до „Auto-Update“.

6. Избягвайте да стриймвате музика

Стриймването на аудио е друг доста сериозен консуматор на трафик. Ако има песни, които слушате всеки ден, по-добре е да ги свалите на телефона си. А ако ви се налага да използвате приложение за аудио стрийминг, вижте дали то предлага опция за настройка на аудио качеството (bitrate). Ако тази стойност може да се настройва и няма да ви се развали удоволствието от слушането на музика с по-ниско качество на звука, това също е начин за намаляване на консумирания мобилен трафик.

7. Ограничете приложенията, които консумират най-много данни

В Settings > Data usage ще видите всички приложения, които консумират най-много данни. Така ще сте наясно точно кои приложения трябва да ограничите.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички