7 от 10 купувачи на ново строителство у нас искат имоти в периферията на града


7 от 10 купувачи на ново строителство у нас искат имоти в периферията на града
Снимка: iStock

4927

Над 70% от купувачите на ново строителство у нас се интересуват от имоти в периферията на града, в близост до природата. За 43% от тях обаче основна тежест за крайния избор има лесният достъп до централната градска част. Това сочи проучване на компанията New Estates, специализирана в сделки за жилищни имоти ново строителство.

„Клиентите все по-често търсят комфорта на живота извън града, но не желаят да правят компромис с близостта и лесния достъп до административния му център. След пандемията много купувачи на ново строителство се стремят да съчетаят природосъобразния начин на живот с динамиката на ежедневието си. Най-често се интересуват от самостоятелна къща с хубава гледка и лесен достъп до основна пътна артерия, така че да стигат до градския център за около 30 минути”, споделя Весела Илиева, управляващ партньор в New Estates. Какво се случва с пазара и цените на жилищата у нас?

За 46% от анкетираните достъпът до града с автомобил в рамките на 15 до 30 минути е ключово предимство, а за други 13% е важно да има метростанция с буферен паркинг.

Около 30% от интервюираните купувачи са по-склонни да изберат градската среда на живот, като за повечето удобният транспорт и метростанция близо до дома е приоритет.

По-голямата част от анкетираните предпочитат самостоятелна къща – над 50% от всички. Останалите, планиращи да купят имот ново строителство, се ориентират към къща или апартамент в затворен комплекс. Криза ли? Продажбите на жилища в София бележат внушителен ръст

За 20% близостта на детска площадка е удобство от голямо значение, за други 22% такова предимство е открит или закрит фитнес. Зоната за почивка на открито е определяща за 1/4 от клиентите, а охраната и видеонаблюдението са важни за 27%. Кои квартали са сред най-луксозните за живеене в София?

Малко над 60% от купувачите искат между 120 и 180 кв. м за бъдещия си дом. Други 26% не държат на голямата площ и биха обитавали имот до 100 кв. м. 10% от участниците смятат да търсят имот, по-голям от 300 кв. м.

В интериорните решения най-важният елемент за клиентите е хубавата гледка – 34% от купувачите. Такъв е делът и на хората и които държат на френските прозорци. Високите тавани в дома са приоритет за 21% от участниците в проучването, а собственият двор – за 19%. Високотехнологичен „умен“ дом търсят 15%, а соларни панели искат 18%. Подовото отопление е задължителен елемент за 27% от запитаните купувачи. Какви жилища купуват по-младите и по-възрастните у нас?

„Собственият двор вече не е предимство само на къщите. Много от новите проекти в София са изградени така, че партерните апартаменти да имат свое зелено пространство и да носят усещане за къща. Технологиите в дома са все по-важни и търсени от новите купувачи”, коментира Весела Илиева. 

При купувачите в затворени комплекси близостта до парк е важна за над 50%. Екстри като басейн, барбекю зона и други подобни са водещи за 38% от участниците, а 10% не желаят пространства за общо ползване.

Що се отнася до инфраструктурните предимства, след бързата връзка с основна пътна артерия, ключова за 64% от купувачите, е близостта до екопътека или природен парк – 19% от запитаните. Удобните хранителни вериги са водещи за 10%, а учебно заведение е главно предимство за 7%. Кои са най-евтините квартали в София?

Богатото озеленяване е основен приоритет, като външна услуга. Безопасността, включваща видеонаблюдение, постоянна жива охрана, контрол на достъпа, е ключова за 13%. За същия процент хора от съществено значение са добрите комунални услуги като снегопочистване и сметоизвозване.

Според Илиева 2022 г. е била успешна за пазара на нови строителство, като това отчасти се е дължало на инерцията от много силната 2021 г. Очакванията на New Estates за 2023 г. са свързани с по-голяма предвидимост на пазара. Според експертите предлагането ще се балансира, цените ще се стабилизират, без да се понижават. София е сред градовете с най-бърз ръст на цените на имотите

„Все още не можем да кажем доколко повишението на лихвите ще се отрази на пазара. Ако ръстът е плавен, това ще даде сигурност на клиентите и ще ги накара да са по-смели в решенията си. Ключово е инвеститорите да предложат добри схеми на плащане и да формират крайни пазарни цени. Това ще премахне риска от прекалено предлагане и ще гарантира пазар през 2023 г.“, посочва Илиева. 

Проучването е проведено сред потенциални купувачи, планиращи да сключат сделка за имот ново строителство в следващата календарна година. New Estates е част от портфолиото на холдинга Realto Group.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

В кои градове има най-много сделки с имоти?

Първи спад на сделките с имоти у нас от пандемията насам

Задава се охлаждане на жилищния пазар. С колко ще паднат цените?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички