7 семейства, които (може би) управляват света


7 семейства, които (може би) управляват света
Снимка: Getty Images/Guliver

28420

Сигурно сте чували теорията, че огромна част от парите в света се управляват от няколко богати семейства. И че по този начин те влияят на глобалните събития, определят кой ще е на власт в различните държави и контролират обществените тенденции.

Разбира се, тези вярвания са в сферата на конспирациите. И все пак - кои са семействата, които може би управляват планетата? От BrightSide дават предположения.

Семейство Рокфелер.

Легенди се носят за богатството им. Според някои източници то достига 3 трлн. долара. Семейството става известно благодарение на Джон Рокфелер, първият милионер в историята. Към края на XIX в. те контролират 90% от петролния пазар в САЩ. Почти всички съвременни американски енергийни компании са свързани по някакъв начин в миналото с клана Рокфелер. В днешно време членовете на семейството се занимават с благотворителност, но любителите на конспирации твърдят, че всъщност са замесени в управлението на САЩ "под сурдинка".

Саудитското кралско семейство.


Тази кралска династия властва в Саудитска Арабия от 1932 г. Крал в момента е Салман бин Абдулазис ал Сауд, а членовете на семейството с различните му разклонения са близо 25 000. Кралят има абсолютна власт, а близките му роднини заемат важни позиции в правителството и армията. Саудитското кралско семейство контролира 20% от световните петролни резерви.

Семейство Ротшилд.

Вижте тази публикация в Instagram.

#rothschilddinasty

Публикация, споделена от Rothschild family (@rothschild.family) на

Банкерска династия, процъфтяваща в Европа (а и не само) от края на XVIII век до днес. Основател на династията е Майер Ротшилд, който създава цяла банкова империя. На смъртния си одър той дава на наследниците си няколко правила, по които да запазят бизнеса, като според източници те се спазват и до ден днешен. По непотвърдена информация богатството на семейство Ротшилд е 2 трлн. долара.

Семейство Уолтън.


През 1962 г. Сам Уолтън отваря първия супермаркет Walmart. С времето веригата става една от най-успешните в САЩ. Днес се управлява от четирите му деца, които контролират също и банката Arvest. Те неизменно попадат в класациите на най-богатите американци.  

Британското кралско семейство.


Без съмнение най-известните монарси в света. Освен на Великобритания, Елизабет II се води кралица на още 15 страни. Има рейтинг, на който би завидял всеки политик. Функциите, които изпълнява, са представителни, но все пак не може да се отрече, че тя и семейството ѝ разполагат със сериозно влияние на Острова и по цял свят. 

Семейство Мърдок.


Започват да изграждат империята си в Австралия. Кийт Мърдок бил журналист във вестник в Мелбърн. Постепенно се издига и става главен редактор и изпълнителен директор. Синът му Рупърт също работи като журналист. Семейството придобива контрол върху водещите медии в Австралия и основава News Corporation. Днес тя е собственик на 20th Century Fox, Fox News и още много.

Семейство Прицкър. 

Украинци евреи, които се местят от Киев в Чикаго през 1881 г. Семейство Прицкър притежава корпорацията Hayat, която пък е собственик на над 700 хотела в 54 държави. Прицкър имат архитектурно училище в Чикаго и до голяма степен са отговорни за настоящия облик на града. Миналата година Джей Би Прицкър (на снимката) бе избран за губернатор на щата Илинойс.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички