7-те богаташи, които са направили най-големите дарения на университети

7-те богаташи, които са направили най-големите дарения на университети
Източник: Getty Images/Guliver

Наскоро американският милиардер Робърт Смит направи невероятен жест - изнасяйки реч пред 400 дипломиращи се студенти от университет в Атланта, той обяви, че ще плати всичките им студентски заеми. За целта ще даде около 40 млн. долара.

Това обаче не е първото голямо дарение в сферата на висшето образование, правено в САЩ. Ето кои богаташи са превели най-впечатляващи суми за каузата:

Мениджърът на хедж фонд Джон Полсън дари 400 млн. долара на "Харвард" през 2015 г. Това е най-голямото дарение в историята на университета. То е вложено във факултета по инженерни науки.

Тери Гоу, основателят на компанията за електроника Foxconn, даде 454 млн. долара на Националния тайвански университет и университетската болница през 2007 г.

През 2015 г. съоснователят на Nike Филип Найт дари 500 млн. долара на университет в Орегон, който провежда изследвания върху рака. Найт дари и 400 млн. долара на престижния университет, който самият той е завършил - "Станфорд".

Флорънс Ървинг дари 600 млн. долара на университета "Колумбия" и на висше училище в Ню Йорк, с които също да бъдат финансирани изследвания на рака. Тя направи дарението си в памет на съпруга си Хърбърт Ървинг, починал от коварната болест. Ървинг натрупва огромно състояние от компанията Global Frozen Foods.

Съоснователят на Intel Гордън Мур и съпругата му Бети даряват 600 млн. долара на Калифорнийския институт по технологии в период от 10 години.

Индийският магнат Анил Агарвал, чието лично богатство се равнява на 3,5 млрд. долара, даде 1 млрд. долара на университет в Одиша.

Бившият кмет на Ню Йорк и милиардер Майкъл Блумбърг (на водещата снимка) дари 1,8 млрд. долара на университета "Джон Хопкинс". Идеята е сумата да се използва за образованието на младежи от бедни семейства, които иначе не биха могли да си позволят високите такси.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.