7-те най-впечатляващи оръжия, които Русия разработва


7-те най-впечатляващи оръжия, които Русия разработва
Снимка: Wikimedia Commons

19125

Русия е търпи значителни загуби от наложените й от Запада санкции, като налага на свой ред такива спрямо европейските стоки. И докато Русия и западните държави си разменят удари на търговския фронт, Кремъл се опитва да подсили и военната си мощ. Сайтът Business Insighter показва 7 нови оръжия, които разработват от Москва, целейки бързо модернизиране на армията си.

1. Нова ядрена подводница


Наред с увеличаване броя на съвсем новите подводници от четвърто поколение, Русия вече планира създаването на пето поколение. Детайлите за новия модел вече започват да се появяват, като Москва ще цели подводниците да работят помежду, както и заедно с подводни дрони. Определени задачи ще бъдат роботизиране, а подводницата ще бъде „обзаведена“ с нов ядрен реактор.

2. Свръхзвукови ракети

Програмата за свръхзвукови ракети на Русия беше опорочена от редица неуспешни тестове, но въпреки това в нея има потенциал. Ю-71 (Yu-71) например ще може да лети по непредвидима траектория със скорост от 7 000 мили или над 11 200 км в час. САЩ също има свръхзвукови ракети, но те пригодени за конвенционални бойни глави, докато тези на Русия – за ядрени бовйни глави.

3. Тежък стратегически бомбардировач


PAK-DA се очаква да се движи с дозвукова скорост и способен да се носи товар от около 30 тона. Това е стъпка назад за Москва, тъй като оригиналните планове бяха за създаване на свръхзвуков бомбардировач. Дозвуковият вариант обаче ще е достатъчен да се пренесат крилатите ракети в обхвата на танкери и други цели.

4. Изключване на вражеската комуникация и оръжие

Смята се, че Русия разработва електронна военна система, която може да изключи комуникациите на всяка заплаха – от военни кораби на НАТО до бъдещи свръхзвукови оръжия. Ако системата бъде интегрирана в самолети или кораби, тя вероятно ще може да бъде използвана за изключване на вражеската защита по време на атака от страна на Русия.

5. Нови ракети за противовъздушната отбрана (ПВО)

В момента ракетата S-300 е във фокуса. Скоро обаче се очаква да се появи две поколения по-новата S-500 ("самодержец"). Смята се, че тя ще може да се справи с от пет до десет балистични ракети наведнъж и дори да може да удря сателити в ниската орбита.

6. Лазери

Русия твърди, че лазерната й програма е на същото ниво като тази на САЩ. Информацията за системата на Кремъл обаче е напълно класифицирана. Ако изтеклата информация обаче е вярна, то руските лазари са способни почти на всичко – сваляне на вражески превозни средства, дрони и лодки.

7. Самолетоносачи


Перспективите пред разработването на руските самолетоносачи са рисковани. Ако обаче корабите стигнат до морето, те ще са много по-добри от сегашните модели. Големи колкото американските самолетоносачи Nimitz, те ще имат четири стартови позиции и въздушно крило за 80-90 самолета.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички