7 трика, чрез които ще удължите живота на лаптопа си


7 трика, чрез които ще удължите живота на лаптопа си
Снимка: Thinkstock/ Guliver

6574

Закупуването на нов преносим компютър си е сериозна инвестиция. За да не ви се налага да я правите твърде често, удължете живота на лаптопа си, следвайки съветите на The Huffington Post.

1. Почиствайте системата си за охлаждане с компресиран въздух. Такъв въздух се продава в бутилки. Използвайте го веднъж месечно, за да почистите вентилатора си. Разглобявайте го и премахвайте от него всички частици прах, коса или чипс, с които традиционни се задръстват отворите на лаптопите.

2. Не използвайте лаптопа, докато сте в леглото. Когато сложите устройството върху мекия материал на завивката си, в случай, че сте го взели докато сте седнали на леглото, вие блокирате вентилационните отвори на дъното му. Той не може да засмуква въздух и започва да загрява.

3. Купете си охлаждаща подложка с вентилатор. Не са скъпи. Колкото повече снижавате температурата на лаптопа си, толкова по-дълго ще живее той.

4. Използвайте CCCleaner. Това средство се инсталира на Mac или PC. Във всяка секунда, която прекарвате пред компютъра, дори като вършите елементарни неща, той работи здраво. Това означава, че може да се напълни и задръсти с т.нар. temporary files, с история, кукис и др. Можете да го почистите с този много удобен инструмент.

5. Не поставяйте чаши с бира, кока-кола, чай, вода или аквариума със златната рибка в непосредствена близост до лаптопа. Не яжте до него. Ако не сте разливали върху него нищо в живота си, знайте, че е въпрос на време. Течностите съсипват електрониката.

6. Почиствайте екрана си правилно. Когато той се наслои с прах, не грабвайте първия химически препарат, който е предназначен за почистване. Вместо това вземете две кърпички, едната напоена с малко вода, другата суха. Почистете монитора с навлажнената, след това го забършете със сухата, за да не останат петна. Ако сте решили да употребите препарати, използвайте обозначен почистващ препарат за LCD повърхности.

7. Управлявайте живота на батерията. Използвайте до „пресушаване“ цялата батерия на лаптопа си от време на време. Повечето производители препоръчват да се използва компютъра докато батерията му напълно се изхаби поне веднъж месечно. Не дръжте лаптопа включен в електрическата мрежа непрекъснато. Това може да скъси живота на батерията, твърдят специалистите.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички