7 урока по лидерство от Гай Юлий Цезар


7 урока по лидерство от Гай Юлий Цезар
Снимка: Getty Images/Guliver

12353

Цезар имал доста лош ден на работа на 15 март 44 г. пр. Хр. Тогава е поканен на сбирка, на която колегите му го убиват. Няколко години по-рано той поема властта след гражданска война. Убийството му поражда друга.

Днес Цезар е смятан за един от най-великите пълководци в историята. Името му е синоним и на силен и способен политик. Ето няколко урока, които всички съвременни лидери биха могли да научат от него:

1. Презентацията има значение.

Добрите лидери не само правят велики неща, а и знаят как да ги представят впечатляващо. Самият Цезар е бил доста конкретен. "Дойдох, видях, победих" е неговата легендарна фраза, използвана след една от военните му победи. Тя демонстрира самочувствие и изпраща силно послание.

2. Трябва да се поемат рискове.

Когато Цезар решава да премине Рубикон с легиона си, той поставя всичко на карта. И това му се отплаща (е, поне в краткосрочен план). Без предприемането на рискове, няма как да се постигат успехи.

3. Скромното начало не е нещо лошо.

Дори да стартирате като "дребна риба", това не означава, че не ви очакват големи неща. Цезар е успял да се изкачи по кариерната стълба, въпреки че като млад губи цялото си наследство при бунт. Освен това той твърди, че предпочита да е първи на село, отколкото втори в града.

4. Всичко се променя.

Цезар е знаел, че обстоятелствата могат да се изменят за секунди. Веднъж той пише, че най-важните събития във войната са резултат от тривиални причини. Затова трябва винаги да бъдете подготвени за различни варианти.

5. Не се самозаблуждавайте.

Според хрониките на Галийските войни Цезар казва, че "в повечето случаи хората с готовност вярват на това, в което им се иска да вярват". Най-добрите лидери са рационални и не позволяват на емоциите да замъглят решенията им.

6. Прекаленият комфорт може да е опасен.

Цезар пише, че боговете понякога даряват хората с голям просперитет само за да страдат хората повече, когато им бъде отнет. Дори когато постигат успехи, лидерите трябва да си имат едно на ум - както написахме по-горе, нещата могат много бързо да се променят. Самият Цезар позволява на цяла конспирация да се разгърне под носа му и това в крайна сметка му струва живота.

7. Бъдете самоуверени.

Една от най-важните съставки за успех е увереността в собствените способности. На Цезар тя никога не му е липсвала. Плутарх пише, че в младостта си Цезар е бил отвлечен от пирати. Те му поискали двадесет монети, за да го пуснат, а той се разсмял и казал, че не знаят кого са хванали. Предложил им петдесет. И им обещал, че някой ден ще ги убие. Когато го освободили събрал флота и направил именно това.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички