70% от българите приемат повече сол и захар от препоръчаното

70% от българите приемат повече сол и захар от препоръчаното
Източник: iStock/Guliver

Почти 70% от хората в България обаче приемат захар и сол в по-високи от препоръчаните количества, показват данни на Здравното министерство.

Неотдавна Световната здравна организация посъветва да ограничим консумацията на т. нар. „бели убийци”. Препоръчителният дневен прием на захар според нея е не повече от 25 г., а на сол – най-много 5 г за възрастни (1 ч.л) и 3,5 г за деца.

Най-солените храни са снаксовете, разтворимите супи, различни сосове и пици.

Високо съдържание на сол има и в имитиращите млечни продукти. Трансмасните мазнини, които се съдържат в тях обаче, са по-големият проблем за здравето според Димитър Зоров от Асоциация на млекопреработвателите.

Пред bTV Зоров увери, че в момента препоръчителният процент на солта в сиренето и кашкавала, направени по БДС, са на технологичния минимум от 3% от съдържанието, което по думите му е сравнително добро ниво.

По-голямо количество захар пък се съдържа в някои газирани напитки, бисквити, тестени изделия, сладоледи и шоколади. Една безалкохолна напитка от 1 л например съдържа около 200 г захар или почти цяла чаша за вода.

Според Жана Величкова от Асоциация на производителите на безалкохолни напитки обаче това не е показателно, защото 74% от безалкохолните напитки, които предлага индустрията са нискокалорични. По думите ѝ индустрията е започнала да взима мерки още от 70-те години на XX в. с появата на първите напитки без калории.

Само преди няколко дни Министерството на здравеопазването (МЗ) съобщи, че ще работи по законови промени за въвеждането на такси върху безалкохолните напитки със съдържание на захар и поетапното елиминиране на трансмазнините в преработените храни.                              

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.