7000 лева заплата не стигат на турските депутати, искат повече


7000 лева заплата не стигат на турските депутати, искат повече
Снимка: Getty Images

3427

Депутати в Турция получават заплати по 22 200 турски лири месечно, което се равнява на над 3600 евро (7000 лева). Твърдението е на председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп.

От трибуната на Меджлиса тези дни той посочи, че "депутати с такива заплати се оплакват, че не са им достатъчни, за да посрещат разходите си и искат да бъдат увеличени". Шентоп заяви това, предлагайки въпросът да бъде внесен за обсъждане в Меджлиса, предава БНР.

Спорът се разгоря около искане на депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за увеличение на депутатските заплати.

Представители от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) протестираха срещу искането. Според тях заплатите на депутатите от управляващата ПСР надхвърлят 11 пъти минималната месечна заплата в Турция. Размерът на месечното заплащане надхвърля и това на европейските депутати, твърдят те.

"Обикновените турски граждани са принудени да преживяват с 2200 турски лири, а на депутатите на ПСР не им стигат 22 000. За 17 години управление на ПСР турските граждани обедняха в пъти заради погрешните икономически политики на правителството. Избирателят е принуден да преживява с 1/10 от това, което получават някои депутати. При това положение нямат право да се оплакват, това е кощунство и подигравка с избирателите", заяви председателят на парламентарната група на НРП Йозгюр Йозел пред турската редакция на Deutsche Welle. Той посочи, че подобни искания на депутатите на ПСР се правят на фона на безработица, която в Турция надхвърля 26%.

Протестът на основната опозиционна НРП бе подкрепен и от депутатите на прокюрдската Демократична партия на народите. Депутатът Гаро Пайлан посочи, че размерът на месечната заплата на турските депутати не трябва да надхвърля 4 пъти минималната заплата в Турция. Парламентарната група на прокюрдската партия е внесла предложение за приемане на закон, който да се придържа в този принцип.

Турция попада в групата на България, Румъния, Унгария и Литва, където минималната заплата е под 500 евро, по данни на Евростат. Месечните заплати на българските депутати надхвърлят 6 пъти минималната заплата за страната. В Турция брутната минимална заплата е 422 евро.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички