79 сигнала са подадени за съмнителни договори за наеми на земи


79 сигнала са подадени за съмнителни договори за наеми на земи
Снимка: БГНЕС

2190

Общинските служби по земеделие са подали 79 сигнала към прокуратурата за договори за наеми на земи, съобщават от пресслужбата на Министерството на земеделието, храните и горите във връзка с оплакванията на собственици на земи за преотдаване на площи без тяхно знание.

Още през юли министърът на земеделието Румен Порожанов е наредил със своя заповед на областните дирекции „Земеделие“ всички договори, представяни в общинските служби по земеделие за регистрация, да бъдат проверени за връзката на наемодателя със собствеността на имота или наличието на пълномощно от собственик.

В случаите, в които тази връзка не е установена, служителите на общинска служба земеделие уведомяват лицата, вносители на договора за регистрация, за предоставяне в срок на допълнителни доказателства по отношение на правата за сключване на договори. Ако поисканата информация не е предоставена, общинска служба земеделие не регистрира договорите и уведомява районната прокуратура.

Подадените сигнали до прокуратурата са в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол.

От ведомството допълват, че се подготвят и законодателни промени, насочени към предотвратяване на злоупотребите, свързани с ползването на „белите петна“ и защита интересите на собствениците на земеделски земи. Предвижда се възможност общинските служби по земеделие да проверяват по служебен път правата на собственост по всеки представен договор за аренда или наем.

Вчера темата са обсъждали земеделският министър с омбудсмана Мая Манолова.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички