8 навика на вечно нещастните хора


8 навика на вечно нещастните хора
Снимка: Thinkstock/Guliver

10255

Щастието идва в различни форми, които понякога е трудно да бъдат определени. Нещастието, от друга страна, се разпознава много по-лесно, когато се появи в живота на човек. То може да е опасно дори за околните. Изследване, проведено в Станфордския университет доказва, че всички, които комуникират с отчаяни и тъжни хора, имат проблеми със здравето и живеят по-кратко.

Доброто настроение и позитивната нагласа обаче са неща, които са изцяло под ваш контрол и зависят от всекидневните ви навици и поведение, пише Forbes. Ето защо, ако не искате да се превърнете във вечно нещастни, е добре да избягвате следните 8 навика, които са типични за склонните към депресии и песимизъм.

1. Очакване на бъдещето. „Ще бъда щастлив, когато...“ е най-лесният начин да попаднете в капана на депресивните навици. Няма значение как ще завършите изречението, важното е да разберете, че щастието е тук и сега – в настоящото, и не трябва да губите времето си в очакване на бъдещи моменти, които може никога да не дойдат.

2. Стремеж към придобиване на материали неща. Множество научни изследвания доказват, че материалните неща не носят истинско щастие и удовлетворение на хората. Те могат да ви разочароват, след като ги получите, осъзнавайки, че заради тях сте се лишили от наистина стойностните неща в живота си като семейство, приятели, преживявания и т.н.

3. Стоенето у дома. Характерно за всички хора, когато са тъжни, е да искат да избегнат всякакви социални контакти и да останат насаме със себе си. Не допускайте подобни състояния да ви направят асоциални и да ви отдалечат от приятелите, семейството, половинката и всички, които искат и могат да ви помогнат да преодолеете кризата.

4. Възприемане на себе си като жертва. Нещастните хора са склонни да приемат, че животът е много труден, че те нямат контрол над него и са просто жертви на обстоятелствата. Проблемът на тази житейска философия е, че води до чувство за безпомощност, а то потиска желанието на хората да предприемат действия, за да променят ситуацията.

5. Песимистична нагласа. Нищо не подхранва мъката така, както песимизмът. Освен това в един момент със своята негативна нагласа сами ще започнете да предизвиквате неприятните събития в живота си. Опитайте се да се фокусирате върху факти и неща, в които сте сигурни, и ще видите, че положението не е чак толкова лошо, колкото ви е изглеждало на пръв поглед.

6. Непрекъснато оплакване. Самият акт на повтаряне на проблема отново и отново води до засилване на негативното му влияние върху нас. По този начин сами подхранвате нещастието си. Докато продължавате да говорите и мислите за това, което ви тревожи, никога няма да успеете да го преодолеете.

7. Игнориране на истинските проблеми. Щастливите хора винаги поемат отговорност за своите действия. Когато направят грешка, те си признават. Нещастните, от друга страна, намират проблемите и грешките за много плашещи и поради тази причина се опитват да ги прикрият, вместо да ги разрешат. Най-лошият възможен подход е да игнорирате неуредиците в живота си, защото те ще ескалират и ще се върнат при вас като бумеранг.

8. Преувеличаване и драматизиране. На всеки се случват неприятни неща, но разликата между хората е в начина, по който  ги приемат. Нещастните хора обикновено преувеличават и обичат да драматизират, за да привлекат вниманието към себе си, вместо да гледат нещата в перспектива.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички