8 причини да замените кафето със зелен чай

8 причини да замените кафето със зелен чай
Източник: Thinkstock/ Guliver

Зеленият чай става все по-популярен в наши дни и има защо. Като изключим факта, че е с по-мек от кафето вкус, той е полезен за повече неща, отколкото предполагате.

Lifehack споделя 8 полезни действия на ароматната топла напитка, които могат да ви накарат да замените сутрешния ритуал за пиене на кафе с пиене на освежаващ чай.

Зеленият чай:

- стимулира метаболизма. Ако искате да влезете във форма или просто да свалите един – два килограма за лятото, зеленият чай ще ви помогне да го постигнете. Множество изследвания доказват благоприятното му въздействие върху метаболизма. Освен това някои от съставките му помагат за топенето на мазнини в човешкото тяло.

- убива бактерии и помага в борбата с инфекции. Освен че ще подобри дъха и вкуса в устата ви, зеления чай има свойството да забавя развитието на „стрептококус мутанс“, недоброжелателни бактерии, които живеят в устната кухина на всеки един от нас, без да го подозираме.

- намалява риска от диабет. Множество изследвания доказват, че зеленият чай влияе на инсулиновата чувствителност на хората и намалява нивата на кръвна захар.

- намалява риска от рак. Скорошно проучване показва, че с 22% по-нисък е рискът от рак на гърдата при жени, които пият зелен чай.

- намалява риска от заболявания на нервната система. Може и да не ви се вярва, но съставките на чая намаляват шансовете на организма ви да развие невродегенеративни болести, каквито са например Алцхаймер и Паркинсон.

- повишава потентността и либидото. Важи и за двата пола. Съставката Л-теанин (L-Theanine) повишава силно отделянето на допамин в мозъка, което влияе положително на настроението ви, а оттам и на либидото.

- подобрява дейността на мозъка. Хората си мисля, че кафето е стимулатор на дейността на мозъка, но това е заблуда.

- може да ви направи по-умни. Л-теанин (L-Theanine) стимулира вашия мозък да работи по най-добрия възможен начин. Помага му да се фокусира, което прави вас по-свежи и концентрирани за по-дълъг период от време.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.