8 ситуации, в които НЕ трябва да се извинявате на работа


8 ситуации, в които НЕ трябва да се извинявате на работа
Снимка: iStock

7567

Във всеки офис има хора, които не намират за нужно да се извинят, когато допуснат грешка. Но има и други – такива, които толкова често се извиняват, че думите им започват да звучат неискрено, а и стават досадни. Не бъдете от втория тип и със сигурност не използвайте „съжалявам“ в следните случаи, посочени от The Independent.

1. Когато нямате за какво да се извинявате. Ако сте от хората, които използват „извинявам се“ като паразитна фраза, спрете. Тя не ви кара да изглеждате по-симпатични.

2. Когато наистина не съжалявате. Колегите и шефовете ви ще усетят, ако не сте искрени. Изречено саркастично, „съжалявам“ само ще влоши ситуацията.

3. Когато отстоявате принципите си. Никога не се извинявайте за това, че вършите нещата правилно. Например „Извинявам се, но не мога да излъжа клиента“ - първата част изобщо не трябва да е там. Защитавайте вижданията и убежденията си.

4. Когато си мислите, че това автоматично ще оправи нещата. Нямате гаранция, че извинението ви ще бъде прието. То е само част от процеса по поправянето на дадена грешка.

5. Когато напускате работа. След като сте стигнали до това решение, вероятно имате причина. Ако тръгнете да се извинявате, шефовете могат да използват това срещу вас, за да ви накарат да се чувствате виновни.

6. Когато не вие сте предизвикали проблема. Запазете извиненията за собствените си грешки, нека колегите ви отговарят за себе си.

7. Когато сте разстроени от поведението на някой друг. „Съжалявам, но не можеш да се държиш по този начин“. Отново, не вие сте човекът, който трябва да съжалява. Дръжте се на положение.

8. Когато вече сте се извинили няколко пъти. Направили сте грешка, признали сте я и сте се извинили. Всички са продължили с работата си и няма никакъв смисъл да повтаряте извинението. Само ще досадите на останалите.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички