8 трика за спестяване на пари от храна


8 трика за спестяване на пари от храна
Снимка: Thinkstock/Guliver

6754

Според последните данни на националната статистика храната остава най-сериозното перо в бюджета на българското домакинство. Ако и на вас ви се струва, че харчите твърде много за ядене, приложете тези няколко трика и ще усетите как разходите ви се свиват.

Не влизайте в магазина без списък. Това е може би най-повтаряния съвет, но той е наистина важен. Списъкът ще ви помогне да сте по-организирани, да не загубите време в лутане и чудене и да не се изкушите да купите нещо, от което нямате реална нужда.

Издебвайте промоциите и се запасявайте на едро. Естествено, говорим за трайните продукти като олио, захар, шоколад, лютеница и пр. Ако си купите двадесет кофички кисело мляко на промоция, няма да можете да ги усвоите.

Плащайте в брой, а не с карта. Ако влезете в магазина с 10 лв. в джоба, няма как да похарчите 15 лв. Но ако плащате с карта, може да се поддадете на желанието да похарчите повече.

Пазарувайте по-рядко и на едро. Вместо всеки ден да ходите до магазина и да правите по 6-7 лв. сметка, ходете най-много два пъти седмично и купувайте повече неща. Така е по-малко вероятно да правите импулсивни покупки.

Гответе повече. Готовата храна излиза доста по-скъпо, отколкото съставките за приготвянето ѝ в домашни условия. Ако извинението ви е, че сте твърде заети, за да готвите, помнете, че всичко е въпрос на добра организация. 

Носете си храна от вкъщи в офиса. Не е нужно да готвите нещо специално, заделяйте си от яденето, от което сте хапвали предишната вечер. Ако ви се струва, че ще ви отнеме време, може първоначално да го правите веднъж седмично. Гарантираме ви, че скоро ще усетите ползата и за джоба, и за здравето си (домашната храна определено е по-добър вариант от нещо сухо за обед).

Подреждайте редовно хладилника и шкафовете, в които държите хранителните продукти. Така намалява шансът да забравите, че имате нещо и да купите ново ей така, за всеки случай.

Купувайте сезонни плодове и зеленчуци. Хем са по-евтини, хем са по-свежи.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички