80 млн. европейци никога не са използвали интернет

80 млн. европейци никога не са използвали интернет
Източник: iStock/Guliver

80 млн. европейци никога не са използвали интернет. Това заяви еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел по време на кръгла маса „Учители за дигитално образование“.

По думите ѝ само 40% от европейските граждани имат основни цифрови умения, което са 169 млн. европейци.

Еврокомисарят отчете стряскаща статистика, според която към момента на 1000 жени 24 завършват образование по цифрови технологии, а едва 6 правят кариера в тази област, предаде БГНЕС.

На събитието бе и министърът на образованието Красимир Вълчев, който заяви, че най-късно до следващата учебна година ще бъде изграден безплатен интернет в 1300 училища.

„Каквито и да са промените в образованието, колкото и да се променят професиите едно е сигурно – реформи без учителите не може“, категоричен е Вълчев. Пред специалисти и учители на дискусията, той заяви, че в срещите си с фирми и бизнес организации най-често се оплакват за недостига на кадри в компютърните специалности и иновациите.

Министърът обеща, че министерството работи и по подмяната на инфраструктурата в училищата. Старите дъски ще бъдат заменени поетапно с интерактивни, а класните стаи ще имат проектори.

Друг иновативен проект, който се очаква да тръгне от догодина е създаването на безплатна платформа за учениците, която да подпомага образователния процес. В тази връзка, учителите, които разработват помощни материали, ще получават допълнителни средства. С 25 млн. лева от 2019 година ще стартира и нов образователен проект по интереси.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.