80 млн. лева ще бъдат отделени за социално включване на уязвими групи


80 млн. лева ще бъдат отделени за социално включване на уязвими групи
Снимка: Getty Images/Guliver

2540

През следващата година по линия на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще подпомогнем общините с 80 млн. лева за социално включване на най-уязвимите групи.

Местните власти ще имат възможност да получат финансиране за развитието на образователни, здравни и социални услуги, с които да подпомогнат тези хора. Това заяви днес министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на откриването на нова сграда за предучилищна и начална училищна подготовка към основното училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“, съобщиха от МТСП.

Сградата е построена по проект на община Бургас за социално включване на роми и други уязвими групи, който се реализира с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Инициативата се осъществява в партньорство с Министерството на труда и социалната политика.

„Благодарение на общите ни усилия 200 деца ще имат възможност редовно да посещават занималня и предучилищна група, да работят с психолози, педагози, логопеди“, каза Русинова. Тя добави, че четирите пилотни проекта на общините за социално включване, ще бъдат надградени през 2017 г. с подкрепата на МТСП и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„С реализирането на проектите ще подкрепим общините и ще създадем повече възможности за достъп до заетост, здравеопазване, социални услуги и образование за уязвимите групи от обществото. За мен този интегриран подход е ключът към успеха, за да имаме реално социално включване на хората в неравностойно положение“, каза Русинова. Тя подчерта, че МТСП ще продължава да подкрепя местните власти и неправителствения сектор за осъществяването на тази цел.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички