80% от старите сгради у нас не са защитени от мълнии

80% от старите сгради у нас не са защитени от мълнии

Над 80 на сто от старите сгради в България не са защитени от мълнии. За това алармират експерти по мълниезащита, а държавата, оказва се, нито може да опровергае, нито да потвърди техните наблюдения. Това коментираха генерал Кирил Войнов и професионалния домоуправител Илия Джавгъров пред Нова телевизия.

Причината е, че отговорността за гръмоотводите е поверена на собствениците на сградите, а те често дори не знаят имат ли въобще гръмоотвод.

Последният пример за неспазване на задължителните мерки за безопасност е от Дряново, където този месец мълния изпепели покрива на жилищна кооперация. Хора от цялата страна превеждат пари в дарителската сметка за възстановяване на щетите и пак - трябват още хиляди левове. Живеещите в кооперацията разказват, че са имали гръмоотвод, но той вероятно е бил премахнат при ремонт преди години.

„Масова практика е сградите в България да бъдат без мълниезащита. В нашия бранш говорим за една цифра от порядъка на 65 000 - 70 000 сгради. Такива съоръжения са били монтирани, но когато покривът е протекъл, те са били премахнати, поставена е новата изолация и така сградата е оставена без мълниезащита", коментира експертът по мълниезащита инж. Христомир Иванов.

От Регионалното министерство уточняват, че отговорността е на собствениците на сградите и на кметовете - да задължават собствениците да вземат мерки. Повсеместен ефект би трябвало да има и след задължителните технически обследвания и паспорти на сградите. Поради всеобщото безпаричие обаче, същото министерство на няколко пъти отлага сроковете - и на практика легитимира бавенето на иначе нужните мерки.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.