8888 bonus класация: Най-добрите френски футболисти в историята


8888 bonus класация: Най-добрите френски футболисти в историята
Снимка: Getty Images

4121

Франция е създала много футболни легенди през годините, но 8888 bonus класацията включва само най-добрите от тях. Ето го и френският топ 10 за всички времена:

10. Н'Голо Канте

"Той е малък, той е мил, той спря Лео Меси" – гласи песничката за световния шампион, който стартира своята кариера в Лига 2, преди да влезе в сърцата на много фенове по света.

Много хора го оприличават на "разрушителя" Клод Макелеле, но Канте разви играта на дефанзивния халф до нови нива. Той е с основна заслуга за титлите на Лестър и Челси, а колекцията му от трофеи е допълнена и с миналогодишната Шампионска лига.

9. Дидие Дешан

Много преди да получи мениджърската позиция в тима на "петлите", той спечели всичко възможно на терена. Трудно ни е да намерим подобни лидери в днешно време. Невероятните му умения в организационен план остават на задно място, отстъпвайки пред невероятния му глад за отнемане на топката и стартиране на мълниеносни контраатаки.

Освен световната титла, той остава в историята и като най-младия капитан печелил Шампионската лига – с екипа на Олимпик Марсилия.

8. Франк Рибери

Ако се концентрираме единствено върху таланта, Рибери може да достигне до първата позиция. Най-силните му години са в периода между две златни генерации на "сините", което не му позволява да спечели международен трофей. На клубно ниво обаче, "белязаният" печели абсолютно всичко възможно с екипа на Байерн Мюнхен.

7. Марсел Десаи

8888 България и Марсел се свързват по специален начин – числото осем. Номерът не е типичен за централен бранител, но "скалата" го прави популярен със спечелването на две шампионски лиги.

Десаи остава в историята като най-здравия защитник, през който е невъзможно да се премине. Към това обаче, ние ще добавим и техническите му качества. Той осигурява дълбочина и пасове напред, включвайки се в почти всички атаки на своя тим.

6. Лилиан Тюрам

Той играе като десен бек в шампионския поход на Франция през 1998-ма. Титлата от 2000-та пък го заварва на позицията централен защитник. Освен агресия и груба сила, той предлага елегантно владеене на топката. Тюрам премина през Ювентус и Барселона, печелейки Шампионската лига под ръководството на Пеп Гуардиола.

5. Ерик Кантона

Той подкрепяше тима на Англия на Евро 2004 и световното през 2006-та. Причината за това е изхвърлянето му от националния отбор на Фракция, след инцидента с фен на Кристъл Палас. Тогава мястото му бе заето от Зинедин Зидан, който се превърна в икона на световния футбол.

Няма как да забравим годините му в Юнайтед, където Кантона показа своята невероятна сила, визия за играта и хващане на всеки голям момент. Той има основна заслуга и за Европейската титла през 96-та.

4. Патрик Виейра

Заглавието на "Дейли Мейл", ден след като Франция спечели финала на Световното срещу Бразилия, гласеше: Арсенал спечели Световното първенство. И няма как да е иначе, защото Еманюел Пти асистира за първия и сам вкара третия гол.

Един от най-силните играч за "петлите" в този период безспорно бе Патрик Виейра. Полузащитникът бе истинска стена в халфовата линия на Франция и на Арсенал и има голяма заслуга за спечеленото Евро 2000. В най-силните си дни той печелеше всяко единоборство, впускаше се напред с невероятна скорост и здравина и умееше да дава най-точните подавания. Той спечели три титли с Арсенал, една от който в знаменития "непобедим" сезон.

3. Мишел Платини

Бърз, елегантен и с огромен обхват на пасовете, той може да бъде сравнен с подобрена версия на Пол Погба. Въпреки, че не блести с физически качества, той преминаваше през най-здравите защитите като на слалом. Света просто го обикна. Платини вдигна Европейката титла през 85-та и спечели Шампионската лига с Ювентус през следващия сезон. Постижение, заради което бе награден със Златната топка. За съжаление, той е сред малкото в тази 8888 бонус класация, който не успява да стане Световен шампион.

2. Тиери Анри

Той е на 20 години, когато Франция е домакин на Световното първенство през 1998-а. Анри трябва да се появи като смяна, след като Десаи си е изкарал червен картон. Младокът грабва шанса и става топ голмайстор за своя тим.

Още по-впечатляващи са годините му в Арсенал, където води тима към непобедим сезон, въпреки скептицизма на 8888 и останалите букмейкъри. Следва трансфер в Барса, требъл и сезон с 51 отбелязани гола.

1. Зинедин Зидан

Има французи, които са вкарвали повече и са печелили повече купи от Зизу. За нас обаче, той е безспорен номер 1.

Неговата звезда изгря в Ювентус, където достигна до два финала на Шампионската лига (1997-а и 1998-а). Представянето му срещу Бразилия на "Стад дьо Франс" пък го превърна в мегазвезда. Впоследствие, той се превърна в най-скъпия трансфер, преди за заслужи още международна слава на Евро 2000. Байер Леверкузен и Димитър Бербатов изненадаха 8888 със стигането до финал на Шампионската лига през 2002-а, където трябваше да преклонят глава пред Реал Мадрид и магията на Зидан.

Той е безгрешен (с изключение на финала от Световното през 2006-а), агресивен и притежава най-мекото докосване и най-тежкия удар. Може да преодолее всеки съперник и да задържи топката дори в най-трудните ситуации. Зидан бе просто брилянтен, а на същото ниво е и представянето му като мениджър.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички