9 хранителни навика за по-голяма продуктивност


9 хранителни навика за по-голяма продуктивност
Снимка: Thinkstock

4827

Достатъчното количество сън и редовната физическа активност са ключови за ежедневните ни нива на продуктивност, но и хранителните навици не бива да се пренебрегват. Като просто избягвате храни, които ви „забавят“, и консумирате други, които ви носят енергия, ще успявате да вършите значително повече работа. Ето какво да (не) консумирате, ако искате да бъдете по-ефективни.

Забравете веригите за бързо хранене. Много мазните храни ще ви накарат да се почувствате по-отпуснат, а храните с високо съдържание на захар ще ви донесат само временен енергиен ръст, последван от спад.

Внимавайте с кофеина. Не консумирайте много наведнъж – например тройно еспресо. Подобно на захарните неща, това ще повиши енергията ви само за малко, а скоро ще последва спад. По-добре пийте по-малко количество по-често.

Не пропускайте закуската. Важно е, дори сутрин да не ви се яде. Закуската е начинът на тялото да излезе от режима си на спане и да се настрои за предстоящия ден. И чаша сок би била по-добре за продуктивността от нищо.

Хапвайте правилните храни сутрин. Най-добре е това да са храни, богати на бавно разграждащи се в организма въглехидрати.

На често, но по малко. Тук не откриваме топлата вода, но все пак не можем да не споменем, че по-чести, но по-малки хранения. Когато ядем рядко, нивата на кръвната ни захар падат значително, а е и по-вероятно да преяждаме, което разстройва енергията ни. В тази връзка – нека обядът ви да е скромен. От прекалено голямото количество храна ще ви се доспи.

Яжте плодове на гладно. Лесно се обработват от организма, съдържат фибри и са полезни.

Пийте поне по осем чаши вода на ден. Когато се дехидратираме, кръвта ни става по-гъста и за сърцето я изпомпва с по-голямо усилие, което ни кара да се изморяваме по-бързо.

Хапвайте Омега 3 мастни киселини. Съдържат се в ядките и рибата. Изключително важни са за добрата работа на мозъка.

Пропуснете пържолата. Нямаме предвид да изключите месото изцяло от менюто си, но големи количества в средата на деня могат да навредят на продуктивността ви, тъй като повечето меса са мазни и на организма му отнема повече време да ги обработи.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички