9 от най-странните коледни ритуали от цял свят


9 от най-странните коледни ритуали от цял свят
Снимка: iStock/Guliver

8732

Коледа не би била същата без ритуалите, с които я свързваме. За хора от друга държава някои от тях сигурно биха били странни, както и ние бихме се учудили на част от техните. От Business Insider ни запознават със странни коледи традиции от цял свят.

В Норвегия семействата крият метлите у дома от зли духове, които започват да вилнеят на Коледа. Според поверията в страната на празника небето се раздира от вещици, за които се смята, че може да откраднат метлите. 

В Каталуня на Коледа децата изрисуват пън с очи и уста и му поставят отгоре одеяло. Традицията се развива като Тио де Надал. Дървеният пън обикновено е прикрепян към пръчки и децата са окуражавани да го хранят и да си играят с него в дните преди Коледа.

В Унгария семействата крият в елхата красива играчка, подобна на паяк. Който я намери, ще има късмет.

В Исландия децата вярват вместо в традиционния Дядо Коледа в 13 тролове, за които се смята, че пристигат в градовете две седмици преди Коледа и си тръгват след празника.

В Япония масово семействата посещават на Коледа KFC. Американската верига за бързо хранене има най-висок оборот в страната за цялата година на 25 декември.

В Австралия Дядо Коледа често идва като сърфист. Температурите в страната на празника варират между 20 и 29 градуса, ето защо той често е посрещан на плажа.

В Чехия жени потапят клонче от черешово дърво под вода на 4 декември – ако то е цъфнало на Коледа, ще се омъжат през следващата година.

Във Франция децата оставят не чорапите, а обувките си край камината и Дядо Коледа, наричан Пер Ноел, ги пълни с подаръци.

В Индия някои от християнските семейства декорират бананови дръвчета и манго растения. Някои от тях дори украсяват домовете си с листа от манго.

Още от Коледен дух


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички