9 причини да започнете да спортувате от утре


9 причини да започнете да спортувате от утре
Снимка: Thinkstock/Guliver

5499

Пасивният начин на живот често води до проблеми със здравето, апатия, понижен тонус. Повечето хора обаче обикновено имат нужда някой да им покаже позитивите от дадено нещо, за да се замислят дали и те да не го приложат практика. Така е и със спорта. Всички имат различни причини да вмъкнат спортните занимания в иначе натоварения си график, но всяка от тях е достатъчно основателна, за да оправдае времето, инвестирано във физическа активност. Не е нужно да притежавате някакви свръх сили, за да започнете да спортувате. Единственото, което трябва да направите, е да откриете своите причини и волята да се активизирате, пише Lifehack. Вижте кои са най-големите позитиви от спорта и това може да ви помогне да направите първа крачка към промяната още утре (ако все още не сте го направили).

1. Здравето. Разбира се, това е причина номер 1. Хората, които се занимават със спорт, дори и непрофесионално могат да се похвалят с по-добро здраве. Физическата активност нормализира кръвното налягане, подобрява сърдечната и мозъчната дейност и забавя процеса на стареене.

2. Повишава самочувствието. Вярвате или не, спортът повишава самооценката ви и ви прави по-силни като личност. Тренировките каляват не само тялото, но и духа ви.

3. Спомага за борбата с хроничната умора. Активният начин на живот повишава устойчивостта ви към стрес, защото увеличава запасите ви от жизнена енергия и поддържа самочувствието ви на ниво.

4. Насища организма с кислород. Физическите дейности насища всички ваши клетки с по-голямо количество кислород. Това от своя страна подобрява кръвообращението и се отразява благоприятно на реакциите, рефлексите и работата на мускулите ви.

5. Грижата за външния ви вид. Множество са примерите за хора, драстично променили начина, по който изглеждат вследствие на спорта. За някои това е най-големият стимул. Дори и това да не важи за вас на 100%, си е добър допълнителен ефект.

6. Подобрява настроението. Приливът на енергия, който ви осигурява спортът, помага за преодоляване на натрупаната физическата и психическа умора. Не напразно казват, че той е най-добрият лек срещу депресия.

7. Възстановява организма от травми, операции, заболявания. Интересен е фактът, че това негово действие е налице в почти всички случаи, независимо дали преди спорта е имало конкретни оплаквания или не.

8. Подобрява съня. Системното занимаване със спорт ви гарантира здравословен сън, благодарение на който мозъкът ви произвежда повече ендорфин и това ви прави по-щастливи хора.

9. Чудесен начин за контролиране на апетита. И тук основна роля има хормонът на щастието, който блокира чувството на глад, когато не сте гладни, и го активира, когато наистина имате нужда да презаредите с храна.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички