9-те най-ужасни града за живеене в света


9-те най-ужасни града за живеене в света
Снимка: Getty Images/Guliver

9666

Хората в големите градове в развития свят усещат как животът става все по-труден, но за тези в развиващия се той отдавна е такъв. Economist Intelligence Unit публикува класация, подреждаща най-добрите и най-лошите градове за живот. Факторите, които са взети под внимание, са здравеопазването, образованието, културата, инфраструктурата, безопасността, заплахата от тероризъм и др. На тяхна база всеки град получава оценка до 100 точки. Ето и кои са 9-те населени места, в които условията са най-лоши.

9. Дуала, Камерун. Градът има ниски оценки по много от показателите – здравеопазване, образование, инфраструктура, култура, околна среда. Това, което го спасява от по-горно място в класацията, е високото ниво на стабилност.

8. Хараре, Зимбабве. Тази столица има най-ниската оценка за здравеопазване от всички 140 града в подреждането, освен това социалното недоволство на хората там е много силно. Все пак през последните пет години се наблюдава известно подобрение на условията на живот.

7. Карачи, Пакистан. Стабилността, културата и околната среда са посочени като проблемни сфери. Затова път оценката за образование е сравнително висока - 66,7 точки.

6. Алжир, Алжир. Столицата на северноафриканската държава има подобни на Карачи стойности на показателите, като повечето от тях получават под 50 точки.

5. Порт Моресби, Папуа Нова Гвинея. Стабилността е оценена едва на 30 точки заради политическото и социално недоволство в страната. Положението със здравеопазването също е трагично.

4. Дака, Бангладеш. Ужасяващите терористични актове в града оказват огромно влияние върху живота там. Освен това мястото получава най-ниската от всички оценки за инфраструктура.

3. Лагос, Нигерия. На града са дадени само 10 точки за стабилност и безопасност. Основната заплаха е жестоката терористична организация „Боко Харам“, която действа в района.

2. Триполи, Либия (на водещата снимка). Населеното място така и не успя да се върне към нормален ритъм на живот след революцията и последвалите военни сблъсъци. „Ислямска държава“ е силна в региона, за влияние се борят и други терористични групировки.

1. Дамаск, Сирия. Войната в държавата напълно разруши този някога красив град. За стабилност и безопасност не може да се говори, като конфликтът пречи на която и да е от другите сфери да се развива нормално.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички