9 здравословни проблема, за които ви сигнализират очите

9 здравословни проблема, за които ви сигнализират очите
Източник: Pixabay

Чували сте клишираната фраза, че очите са прозорец към душата, но всъщност е по-правилно да се каже, че са прозорец към здравословното ни състояние. Очите могат да ни подскажат, когато имаме определени дефицити или проблеми в организма. Даваме ви няколко примера:

1. Недостиг на витамин А

Ако усещате внезапна сухота на очите, възможно е да страдате от липса на достатъчно производство на сълзи. Този симптом се обяснява с дефицит на витамин А.

2. Запушен слъзен канал

Плачете ли повече от обичайното? Не търсете причината в емоционални проблеми или ударено коляно. Има вероятност да страдате от запушен слъзен канал.

3. Инфекция

Носите ли контактни лещи вместо очила? Оглеждайте се за бели петна в ъглите. Ако има такива, може би става дума за инфекция.

4. Прекалено много стрес

Стресът може да се проявява по много начини. Един от тях са потрепвания на окото. Време е да се отдадете на почивка и да положите усилия да намалите стреса в ежедневието си.

5. Висок холестерол

Ако забележите бяло пръстеновидно оформяне около ириса, време е да посетите офталмолога си, както и личния лекар. В обичайния случай това е промяна, дължаща се на напредването на възрастта. Може да бъде обаче и знак, че имате прекалено висок холестерол.

6. Високо кръвно

В допълнение на повишаването на риска от сърдечни проблеми, повишеното кръвно налягане може да провокира увреждане на кръвоносните съдове в ретината. Ефектът не може да бъде забелязан в огледалото. Лекарят ви обаче може да го забележи. Още една причина да ходите на редовен профилактичен преглед.

7. Алергии

Ако очите ви са супер сухи и кожата около тях, може би несъзнателно прекалено често ги пипате. Причината не е изключено да е алергия.

8. Прекалено излагане на слънце

Пожълтяването на ириса може да се дължи на прекалено продължително стоене на слънце.

9. Жълтеница или болест на черния дроб

Ако бялото на очите е пожълтеняло като стар вестник, то не е изключено да сте болни. Сред вероятностите са жълтеница, заболяване на черния дроб, камъни в бъбреците и др.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.