95% от пътниците на задните седалки и в автобусите не слагат колан


95% от пътниците на задните седалки и в автобусите не слагат колан
Снимка: iStock/Guliver

5604

Всяка година между 200 и 300 души загиват на пътя, защото не са сложили предпазен колан. 95% от пътниците на задните седалки и в автобусите не използват колани. Това заяви Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадали при катастрофи, която заедно с "Пътна полиция" проведе информационна акция на Централна автогара в София.

25 деца загиват, тъй като родителите им не са ги сложили в детски столчета, изтъкна още той.

Тодоров напомни на пътниците в междуградските автобуси, че използването на предпазни колани е задължително и най-важното животоспасяващо. 50 лева е глобата за пътник без колан, както за водача на автомобила, но не това е най-силният аргумент на той.

"При 50 км/ч и непоставянето на колан нараняванията, които получава пътникът, са равнозначни на падане от петия етаж. Но всеки съвсем спокойно се качва в автобуса и забравя са си сложи колана", обясни Тодоров, цитиран от "Дарик".

Около 30% от пътниците използват предпазни колани, каза шофьорът на автобус Иван Георгиев. "Първоначално слагат всички и после почват да ги махат. Казвам им на всяка спирка, но пак не слушат", споделя наблюденията си той.

Някои вече са убедени, че трябва да използват колани, други са скептични, голяма част от пътниците казват, че автобусите колани няма.

300 живота щяха да бъдат спасени в България за една година и 3000 души щяха да избегнат тежки травми, ако шофьорите и техните спътници бяха с предпазни колани, а поставянето им отнема само 7 секунди. Владимир Тодоров се надява, че с новия Закон за движение по пътищата оборудването с коланите ще стане задължително за всички междуградски автобуси, а "Пътна полиция" и "Автомобилна администрация" ще контролират спазването му.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички