Адвокат на Цветан Василев е обвинен в пране на пари

Адвокат на Цветан Василев е обвинен в пране на пари

Един от защитаващите банкера Цветан Василев адвокати - Лазар Карадалиев, е обвинен като лидер на престъпна група за пране на пари. Няма обаче информация от Специализираната прокуратура относно това какво точно престъпление е извършил Карадалиев, за да "изпере" въпросните пари нито за какъв обем средства става въпрос, пише в. "24 часа".

Заради обвинението са претърсени кантората и жилището на Карадалиев. Това обаче предизвика гнева на адвокатите в България, според които действията на спецпрокуратурата са недопустими. Твърдението на юристите е, че адвокатските книжа, електронни документи и компютърна техника не подлежат на преглеждане, копиране, проверка и изземване - съгласно Закона за адвокатурата, а точно това е станало в случая с Карадалиев. Има данни за претърсвания и на други кантори.

Според властите претърсванията не били пълни. Бил повикан да присъства и адвокат от Софийската адвокатска колегия.

Това е трето обвинение на Карадалиев за последната година и половина. Първото му бе повдигнато през октомври 2017 година. То беше за участие в престъпна група, която се занимавала с контрабанда на цигари. Според прокурорите участието на Карадалиев се свеждало до посрещане и изпращане на камионите с цигари. Престъпната група се състояла от четирима. Бандата обаче нямала нищо общо с банкера Цветан Василев. По това обвинение Карадалиев е с мярка "подписка".

Няколко месеца по-късно, през май 2018 година, адвокатът получи ново обвинение. Съгласно него, Карадалиев опитал да въздейства на ключовия свидетел по делото "КТБ" Бисер Лазов. Спецпрокурори твърдят, че за целта защитникът получил 210 хил. лв. лично от Цветан Василев в Белград.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.