Адвокат на Цветан Василев обвини прокуратурата в натиск


Адвокат на Цветан Василев обвини прокуратурата в натиск
Снимка:

2569

За пореден път ставаме свидетели на бутафорни изказвания от главния прокурор Иван Гешев. Мога да кажа, че репресивните мерки от страна на прокуратурата бяха взети заради това, че защитаваме български граждани пред съда. Това обяви адвокат Лазар Карадалиев, чието име е известно заради връзките му с банкера Цветан Василев. Срещу адвоката има повдигнати три обвинения - за контрабанда на цигари, за опит да сплаши ключовия свидетел по делото "КТБ" Бисер Лазов и за пране на пари в полза на "руски олигарх".

Според Карадалиев последните претърсвания на негови офиси и жилището му от спецпрокуратурата са заради Емилиян Гебрев – собственикът на оръжейната компания "Емко". Адвокатът е сигурен, че прокуратурата иска „да го откаже” да бъде юридически защитник на Гебрев. Те са търсили акционерна книга на "Дунарит", временни удостоверения и негов електронен подпис, както и документи за дейността на предприятието. В постановлението на съда за претърсване е записано, че нямат право да изземват кореспонденция с клиенти, подчерта Карадалиев. Той беше категоричен, че не е видял и едно доказателство по трите обвинения срещу него.

Адвокатският офис на дружеството ни беше претърсен. Не знам за какви табели става въпрос, но представихме изрично документ за собственост на адвокатския офис. Не знам за какъв руски олигарх става въпрос. Това каза и адвокат Стоян Стоянов, съдружник на Карадалиев. Той попита и защо се търси изземване на електронен подпис, като добави, че това е все едно да ти залепят устата и да се възползват от теб за всичко.

Според закона кореспонденцията между адвокат и клиент е тайна и е неприкосновена. Прокурор Иван Гешев обаче обяви, че например по делото "КТБ" адвокати нарочно слагали табели "адвокатски офис" на помещения, в които имало доказателства за осъдителни присъди и така не можело да се правят обиски, като обвърза това си твърдение с действията срещу Карадалиев. Освен това, Гешев така и не каза кой е руският олигарх, в чиято полза работел Лазар Карадалиев, но в медиите на Делян Пеевски се тиражира името на Константин Малофеев, който е свързван с белгиеца Пиер Луврие, опитал да вземе за 1 евро няколко от бившите "перли" в короната на КТБ - "Виваком", военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", мултиплекса НУРТС и пийпълметричната компания за изследване на телевизионната аудитория ГАРБ Аудиенс Рисърч.

Кой е Гебрев?

Името на Емилия Гебрев стана публично известно през 2017 година заради истинската война за "Дунарит” в рамките на сагата "КТБ". Случаят с "Дунарит" стана скандален, тъй като държавата опита да вземе русенското оръжейно предприятие в полза на офшорка, свързвана с Пеевски с аргумента, че има 50 млн. лева задължения, но те бяха моментално платени. Това стана след като в Последва държавна намеса по отношение на "Емко" – лицензът на фирмата беше отнет и тя беше лишена от договор с "Кинтекс" – при това като беше провалена пратка по договор за Индия, готова да бъде товарена! Последваха протести на работещите в "Емко" пред Министерския съвет, но те не продължиха дълго, след като Емилиян Гебрев публично благодари на Бойко Борисов за спасението на "Емко".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички